Έκθεση με έργα των Τομ Γιορκ και Στάνλεϊ Ντόνγουντ στο Λονδίνο

Screenshot 2023-06-20 at 10-42-02 tinmanart-stanley-donwood-theater-des-todes-2000.webp (Εικόνα WEBP 1600 × 1223 εικονοστοιχεία) — Σε κλίμακα (78%)

Ο Τομ Γιορκ, βασικός τραγουδιστής των Radiohead, θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο νέα έργα ζωγραφικής που έχει δημιουργήσει από κοινού με τον μακροχρόνιο συνεργάτη του, καλλιτέχνη και συγγραφέα, Στάνλεϊ Ντόνγουντ.

Την έκθεση με τίτλο “The Crow Flies”, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της γκαλερί Tin Man Art με ανάρτηση στο Instagram, συνθέτουν πίνακες ζωγραφικής που συνδημιούργησαν οι Τομ Γιορκ και Στάνλεϊ Ντόνγουντ.

Είναι η τρίτη έκθεση έργων τέχνης του αρχηγού των Radiohead υπό την εκπροσώπηση της Tin Man και το πιο πρόσφατο παράδειγμα των εκτεταμένων δεσμών του ροκ συγκροτήματος με τον κόσμο της τέχνης.

Οι δυο καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τέχνης – εξώφυλλα των άλμπουμ “Kid A” και “Amnesiac“τον Οκτώβριο του 2021 στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο και περισσότερα από 60 σκίτσα στην έκθεση με τίτλο“Test Specemens” τον Μάιο του 2022.

Επίσης το 2021, οι Γιορκ και Ντόνγουντ συνεργάστηκαν με τον παραγωγό των Radiohead, Νάιτζελ Γκόντριχ που συχνά αποκαλείται το «έκτο μέλος του συγκροτήματος» σε ένα βιντεοπαιχνίδι εξερεύνησης που κυκλοφόρησε από την Epic Games για την κονσόλα PlayStation 5, βασισμένο στη μουσική και την τέχνη του συγκροτήματος.

Οι Ντόνγουντ και Γιορκ συναντήθηκαν όταν ήταν φοιτητές τέχνης στο πανεπιστήμιο του Έξετερ. Ο Τομ Γιορκ ζήτησε από τον καλλιτέχνη να σχεδιάσει το εξώφυλλο για το My Iron Lung, EP του 1994, του συγκροτήματος.

Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει τα εξώφυλλα για όλα τα άλμπουμ των Radiohead από τότε, καθώς και για τα άλλα μουσικά πρότζεκτ του Γιορκ, όπως τα Atoms For Peace και The Smile. Οι δυο τους κέρδισαν βραβείο Grammy για τον καλύτερο σχεδιασμό εξώφυλλου άλμπουμ για μία ειδική έκδοση του Amnesiac το 2002.

Οι πίνακες και τα σχέδια του Ντόνγουντ, o οποίος ζει και εργάζεται στο Μπράιτον της Αγγλίας προβάλλουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και συχνά έχουν ύφος σάτιρας. Είναι ο επίσημος καλλιτέχνης του Μουσικού Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι από το 2002 και έχει παρουσιάσει τα έργα του σε γκαλερί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr