Eurostat: Ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν οι τιμές παραγωγού

Ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν οι τιμές παραγωγού σύμφωνα με την Eurostat.

Επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή και των εργοστασιακών τιμών δείχνουν τα σημερινά στοιχεία της Eurostat σε ευρωζώνη και Ελλάδα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 22,2% στην Ελλάδα και 23,7% στην Ευρωζώνη έναντι αυξήσεων 20,1% και 21,9%, αντίστοιχα, τον Οκτώβριο. Οι εν λόγω αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών μετακυλίονται, ανάλογα και με το ύψος αποθεμάτων των εμπορικών επιχειρήσεων, στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, γεγονός που δείχνει ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στον πληθωρισμό.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 4,4% από 4% τον Νοέμβριο. Το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ – όπου οι αυξήσεις τιμών σταθμίζονται με τη συμμετοχή των αγαθών και υπηρεσιών στο τυπικό καλάθι ενός ελληνικού νοικοκυριού – ανερχόταν στο 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ.

Βασική πηγή του πληθωρισμού παραμένει η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, κυρίως του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 (αύξηση 180,9%), του ρεύματος (37,8%), του πετρελαίου θέρμανσης (αύξηση 45,2%) και των καυσίμων και λιπαντικών (24,9%).

Ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο αρνί και το κατσίκι (21,3%) και το ελαιόλαδο (18,5%). Μεγάλες ήταν οι αυξήσεις και στην ένδυση και υπόδηση (3,9%) και στα αεροπορικά εισιτήρια (12,1%).

Ρεπορτάζ: Δρ. Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση