Tα τελευταία 7 χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί

Η τελευταία επταετία ήταν η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με την πρώτη ανάλυση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να δείχνει ότι το 2021 ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία “Copernicus” για το κλίμα, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου μεθάνιο εκτινάχθηκε “πολύ σημαντικά”, σημειώνοντας επίσης νέο ρεκόρ.

Η αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου σημαίνει ότι παγιδεύεται περισσότερη θερμότητα από ποτέ άλλοτε. Το 2021 κατατάσσεται ως το πέμπτο θερμότερο έτος στην ιστορία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα φυσικό και κυκλικό κλιματικό φαινόμενο που ονομάζεται La Niña άσκησε ψυχρή επίδραση φέρνοντας στην επιφάνεια κρύα νερά του Ειρηνικού.

Η κλιματική κρίση συνεχίστηκε αμείωτη με ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σικελία έσπασε το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας με 48,8C, ενώ έντονες πυρκαγιές μαίνονταν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σοβαρές πλημμύρες -που έγιναν έως και εννέα φορές πιο πιθανές λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης- προκάλεσαν καταστροφές στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Η ακραία ζέστη προκάλεσε τη «μητέρα όλων των καυσώνων» στα δυτικά των ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν κατά 5 βαθμούς Κελσίου και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το γεγονός έγινε τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανό λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Στην Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Ντίξι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 2021 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και ότι η βόρεια περιοχή της είχε την πιο βροχερή χρονιά της, με ακραία καιρικά φαινόμενα ευρέως διαδεδομένα. Οι πλημμύρες τον Ιούλιο στην επαρχία Χενάν προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους.

Ο Μάουρο Φατσίνι, επικεφαλής του τμήματος παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: “Η ανάλυση του 2021 αποτελεί υπενθύμιση της συνεχιζόμενης αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και της επείγουσας ανάγκης να δράσουμε”. Τα δεδομένα του “Copernicus” δείχνουν ότι τα 21 από τα 22 θερμότερα έτη έχουν έρθει από το 2000 και μετά.

“Τα [ακραία καιρικά φαινόμενα] του 2021 αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε τους τρόπους μας, να λάβουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα προς μια βιώσιμη κοινωνία”, δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας “Copernicus” για το κλίμα.

Τα μέσα επίπεδα CO2 το 2021 έφτασαν σε νέο ρεκόρ, 414 μέρη ανά εκατομμύριο το 2021 – πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση και τη μεγάλης κλίμακας καύση ορυκτών καυσίμων το επίπεδο ήταν 280ppm. Ο ρυθμός αύξησης του CO2 παρέμεινε ο ίδιος με αυτόν που είχε από το 2010, παρά τα λουκέτα που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Τα επίπεδα του μεθανίου επιταχύνονται, με το ρυθμό αύξησης το 2021 να είναι περίπου τριπλάσιος από τον ρυθμό πριν από μια δεκαετία. Το μεθάνιο εκπέμπεται μέσω της εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, των βοοειδών και άλλων ζώων και των φυσικών διεργασιών των υγροτόπων και οι επιστήμονες είναι αβέβαιοι για την αιτία της ραγδαίας αύξησης.

Εκπρόσωπος από την “Copernicus”, δήλωσε: “Το φαινόμενο του μεθανίου είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία: “Οι συγκεντρώσεις CO2 και μεθανίου συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και χωρίς σημάδια επιβράδυνσης”.

Ο καθηγητής Ρόουαν Σάτον, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: “Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να φαίνεται σταδιακή, αλλά ο αντίκτυπος στα ακραία φαινόμενα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι δραματικός. Θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα που σπάνε ρεκόρ το 2021, όπως ο καύσωνας στον Καναδά και οι πλημμύρες στη Γερμανία, ως μια γροθιά στο πρόσωπο που θα κάνει τους πολιτικούς και το κοινό να αφυπνιστούν για τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής έκτακτης ανάγκης”.

Άλλα σύνολα δεδομένων θερμοκρασίας για το 2021 θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες από τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας και από τη Nasa και τη Noaa στις ΗΠΑ, με παρόμοια αποτελέσματα που αναμένονται.

Πηγή: The Guardian

 

 

 

www.ertnews.gr

Χαρoύλα Τσιούβα