Ρεκόρ σημείωσαν οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις — Στα 3 δισ. δολάρια η αξία τους

Το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα είναι ταχύτατα αποδοτικό για τους επενδυτές.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από τα μεγέθη του οικοσυστήματος, τα οποία αυξάνονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ στο παρελθόν καθώς και το μέγεθος των κεφαλαίων που προσελκύουν πλέον οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το 2021 η πορεία των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων ήταν θεαματική και αναμένεται να εγγράψει νέο ρεκόρ το 2022. Οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού θα παίξουν ρόλο στην διαμόρφωση του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν 121 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό τριπλάσιο έναντι των μόλις 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και δεκαπλάσιο έναντι του αντίστοιχου το 2015.

Η καθαρή αξία των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας στις δημόσιες και ιδιωτικές αγορές ξεπέρασε συνολικά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2021. «Χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να ανέλθει η συνολική αξία των ευρωπαϊκών startups στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ένα ορόσημο που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2018», επισημαίνει ο εκ των εταίρων της Atomico, Τομ Βεχμάιερ.

Μολαταύτα, έκτοτε η πορεία υπήρξε πραγματικά εκρηκτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τρισεκατομμύριο δολάρια προστέθηκε μόνο τους 8 πρώτους μήνες το 2021. «Αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ» αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση “State of European Tech Report” της Atomico.

321 νέοι «μονόκεροι»

Οι «μονόκεροι» δεν είναι το σπάνιο θηρίο που ήταν κάποτε στην ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων νεοφυών επιχειρήσεων με αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, των λεγόμενων «μονόκερων», καταδεικνύει την δυναμική του θερμού οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΕΕ.

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο «γεννήθηκαν» 98 «μονόκεροι», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 321 από 223 στα τέλη του 2020.

Ουσιαστικά, η Ευρώπη παράγει «μονόκερους» με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ στο παρελθόν. Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στην παραγωγή «μονόκερων», διότι φιλοξενεί 100 εταιρείες αυτού του προφίλ.

Το 2021 δημιουργήθηκαν «μονόκεροι» σε 28 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η Λετονία και η Κύπρος αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτήν τη λίστα. Οι decacorns, δηλαδή οι νέες επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω των $10 δισεκατομμυρίων, διπλασιάστηκαν σε μέγεθος το 2021. 26 ευρωπαϊκές εταιρείες κατέχουν -πλέον- αυτό τον τίτλο.

Χρηματοδοτικές ροές

Η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται πλέον σε ισότιμη βάση με την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Η Ευρώπη διαθέτει τον ισχυρότερο αγωγό που είχε ποτέ για νεοφυείς επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο και αντιπροσωπεύει το 33% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύονται παγκοσμίως σε γύρους χρηματοδότησης έως και 5 εκατ. δολάρια. Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 35%.

«Η χρηματοδότηση στα πρώιμα στάδια του κύκλου ζωής μιας νεοφυούς εταιρείας αποτελεί βασικό δείκτη μελλοντικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου αυτή η διαπίστωση αποτελεί προάγγελο θετικών εξελίξεων για το οικοσύστημα» αναφέρει η έκθεση της Atomico.

Πηγή: ΣΕΠΕ

www.ertnews.gr

Χαρoύλα Τσιούβα

Αφήστε μια απάντηση