Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Ενήλικες και παιδιά, παλιοί και νέοι κίνδυνοι

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Ενήλικες και παιδιά, παλιοί και νέοι κίνδυνοι

Η πανδημία  άλλαξε τα πάντα στη ζωή μας. Γονείς που προσπαθούσαν συστηματικά να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τις οθόνες, αποδέχτηκαν το αναπόφευκτο. Από τη μια, η ανάγκη για κάλυψη των διδακτικών ωρών μέσω τηλεκπαίδευσης, από την άλλη οι ατέλειωτες ώρες εγκλεισμού και το εθιστικό online gaming.

Το 2020 το 40 % των κλήσεων που δέχτηκε η γραμμή βοήθειας Help-Line.gr  του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας αφορούσε την υπερβολική ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Πολλοί γονείς ανέφεραν την ανησυχία τους για την παγίωση αυτής της συμπεριφοράς, ειδικά για παιδιά που ξεκίνησαν αυτή τη συνήθεια κατά τη διάρκεια των lockdown.

Το 13 % των κλήσεων ήταν για ζητήματα προσωπικών δεδομένων και αντίστοιχο ποσοστό για περιστατικό εκφοβισμού, ενώ ένα 6 % αφορούσε την ανταλλαγή μηνυμάτων με σεξουαλικο περιεχόμενο

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021,  οι γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για το πως θα επανέλθει η ισορροπία μεταξύ της offline και της online ζωής των παιδιών, μετά το τέλος της πανδημίας.

Επτά στους δέκα ανησυχούν για τον βαθμό επηρεασμού των παιδιών από το διαδικτυακό περιεχόμενο και το 64 % ανησυχεί για τον χρόνο τον οποίο περνούν στο διαδίκτυο.Εντύπωση προκαλεί ότι μόλις ένας στους τρεις ερωτηθέντες ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους στο διαδίκτυο.

Πάντως ένας στους δύο γονείς απάντησε ότι συζητά πολύ συχνά με το παιδί για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει βοήθεια και στήριξη σε γονείς εκπαιδευτικούς και παιδιά, με τρείς τρόπους:

Στην ιστοσελίδα SaferInternet4Kids.gr υπάρχει διαδραστικό υλικό για την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων

Στη συμβουλευτική γραμμής Βοήθειας Ηelp-εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine, 210 6007686 δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου.

Η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου διοργανώνεται από το 2004 από το δίκτυο των κέντρων ασφαλούς διαδικτύου που λειτουργούν στα κράτη μέλη, με χρηματοδότηση της ΕΕ, και πλέον εορτάζεται σε πάνω από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, έχει ως θέμα «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου, ιδίως για τα παιδιά και τους νέους.

Όπως σημείωσε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, Καθηγήτρια Τμ. Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Λίλιαν Μήτρου, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι ηλεκτρονικές απάτες είναι συχνό φαινόμενο. Η ίδια αναφέρθηκε μάλιστα σε διάφορους τρόπους με τους οποίους εμφανίζονται οι εν λόγω απάτες.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη ενημέρωσης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κατερίνα Ψαρουδάκη σημείωσε πως οι σοβαροί κίνδυνοι του διαδικτύου είναι διαχρονικοί (όπως η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, η επαφή με αγνώστους, η προσπάθεια ενηλίκων να προσεγγίσουν ανήλικους, η ανταλλαγή εξαιρετικά προσωπικών πληροφοριών κ.α.) αλλά υπάρχουν και νέοι. Η ίδια εξήγησε πως με την εμφάνιση της πανδημίας γιγαντώθηκε η παραπληροφόρηση αλλά και οι διαδικτυακές απάτες και η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων. Η κ. Ψαρουδάκη τόνισε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προσωπικές πληροφορίες που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο ή στα social media. Κάλεσε τους γονείς μάλιστα να κρατούν ανοικτές γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

www.ert.gr

Βαγγέλης Στολάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση