Το άγγιγμα ως θεραπευτικό μέσο στην εποχή της πανδημίας

Το άγγιγμα ως θεραπευτικό μέσο στην εποχή της πανδημίας

Πόσο επηρεάζει η επαφή και το άγγιγμα την ψυχική μας διάθεση και κατά πόσο η απουσία τους αυξάνει το άγχος την περίοδο του lockdown;

Σύμφωνα με την Κατερίνα Φωτοπουλου, καθηγήτρια ψυχοδυναμικής νευροεπιστήμης στο University College London που μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 τα αγγίγματα και η επαφή καταπολεμούν το στρες.

Όπως εξήγησε η κ. Φωτοπούλου η επαφή μελετάται τόσα χρόνια στο εργαστήριο, ενώ η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα να μελετηθεί στην πραγματική ζωή.

“Με αυτή την έννοια πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα. Δεν είναι ένα πείραμα που σχεδιάσαμε, ούτε ποτέ θα κάναμε, αλλά ένα πείραμα που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά παγκόσμια και βλέπουμε αυτό που έχουμε παρατηρήσει και στο εργαστήριο με τα ζώα” είπε, συμπληρώνοντας πως όταν λείπει η επαφή δυο ανθρώπων, οι διαδικασίες που γίνονται στον εγκέφαλο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα που χαρίζουν στον κόσμο μια ψυχική ισορροπία, έρχονται σε απειλή. “Αν αυτό κρατήσει πολύ καιρό, έχει άμεσες συνέπειες και στην ψυχική μας υγεία αλλά και στη σωματική” σημείωσε.

Απαριθμώντας τα οφέλη του αγγίγματος, τόνισε ότι η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε παγκοσμίως την περίοδο της πανδημίας έδειξε ότι το άγχος μειώνεται, όπως και η αίσθηση της μοναξιάς, ενώ αυξάνεται η αντοχή απέναντι στην απομόνωση και τα μέτρα εάν κάποιος μπορέσει να κρατήσει λίγες από τις κοινωνικές του επαφές. “Είναι σημαντικό αυτές οι επαφές να είναι με τους οικείους, τους συντρόφους μας” σχολίασε η κ. Φωτοπούλου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Βαγγέλης Στολάκης

Αφήστε μια απάντηση