Εικονικό μουσείο για το 1821 (Video)

Εικονικό μουσείο για το 1821 (Video)

Το εικονικό Μουσείο της ελληνικής επανάστασης του 1821 μας δίνει τη σπάνια δυνατότητα να ταξιδέψουμε 200 χρόνια πριν και να βιώσουμε τα γεγονότα της Επανάστασης.

Αποτελεί έργο της διεπιστημονικής ομάδας του εργαστηρίου MKLAB του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, ο χρήστης μετατρέπεται από θεατής σε πρωταγωνιστής της ιστορίας. Μέσα από διάφορα τεκμήρια, όπως έγγραφα, χάρτες και έργα τέχνης, μεταφέρεται σε διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες, όπως ναυμαχίες, η πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη ή πεδία γνωστών μαχών. Εκεί καλείται να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον και να εκτελέσει συγκεκριμένα καθήκοντα που βασίζονται σε σενάρια παιχνιδιών σοβαρού σκοπού.

Το μουσείο καλύπτει την περίοδο από τα πρώτα επαναστατικά χρόνια μέχρι και την περίοδο του Ιωάννη Καποδίστρια, φωτίζοντας ιστορικά γεγονότα και φυσιογνωμίες της ελληνικής επανάστασης. Πώς ήταν η ζωή; Πώς συμβίωναν με τους Οθωμανούς; Ποια ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα; Πώς ήταν η ζωή μετά το 1821; Πώς διαχειρίστηκαν οι Έλληνες τη μνήμη του 1821;

Πρόκληση για τη μουσειολόγο Γεωργία Γεωργίου ήταν η ανασύνθεση του εικονικού περιβάλλοντος σύμφωνα με την ιστορική πραγματικότητα της εποχής. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η ομάδα συνεργάστηκε με 12 φορείς, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία.

Το ερευνητικό έργο θα παραδοθεί στο τέλος του Νοεμβρίου και θα είναι προσβάσιμο από κάθε χρήστη που διαθέτει εξοπλισμό παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας. Σε συνεννόηση με τους υπόλοιπου εταίρους του έργου, η ομάδα θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει το παιχνίδι σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς ώστε να είναι προσβάσιμο και μέσω αυτών. Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες: 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου