Ψηφιακά όλα τα ευρήματα του Μουσείου της Ακρόπολης (Video)

Ψηφιακά όλα τα ευρήματα του Μουσείου της Ακρόπολης (Video)

Το «ψηφιακό μουσείο της Ακρόπολη» www.theacropolismuseum.gr παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστοχώρο, το σύνολο των εκθεμάτων του, καθιστώντας τα προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα. Τα 2.156 έργα που περιλαμβάνει σήμερα, στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες του Μουσείου, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής,  στόχος ήταν είναι να δει κανείς από το σπίτι του τα εκθέματα, αλλά και να το δει δίπλα στο πρωτότυπο εύρημα, λαμβάνοντας πληροφορίες για την αναπαράσταση, το πώς ήταν το εύρημα, πώς αποκαταστάθηκε.

Η ψηφιοποίηση κράτησε τρία χρόνια, συνεργάστηκαν αρχαιολόγοι με τους τεχνικούς και δημιουργήθηκαν 23 ψηφιακές εφαρμογές και βίντεο, που μπορούν να 23 ψηφιακές εφαρμογές και βίντεο.

Οι εργασίες καταχώρησης, ψηφιοποίησης, φωτογράφησης και τρισδιάστατης σάρωσης που πραγματοποιήθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια διατήρηση πολύτιμου αρχειακού υλικού και προσφέρουν νέες  δυνατότητες στη διαχείρισή του, στην εξαγωγή στο διαδίκτυο, στη διοργάνωση εκθέσεων, στην παραγωγή διαδραστικού υλικού, παιχνιδιών και εκδόσεων. Στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου (MuseumPlus) καταχωρήθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής κινητών ευρημάτων και 7.500 δελτία συντήρησης. Επίσης φωτογραφήθηκαν 500 εκθέματα από όλες τις όψεις ενώ 60 από αυτά σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας

Μπορεί η εμπειρία το να βλέπει κανείς τα πρωτότυπα να μην υποκαθίσταται από ψηφιακή εικόνα, όπως σημείωσε ο κ. Παντερμαλής, όμως το ψηφιακό μουσείο κάνει διαθέσιμο το σύνολο των ευρημάτων του μουσείου παγκοσμίως, ενώ στους επισκέπτες του χώρου προσφέρει μία προηγμένη εμπειρία στηριγμένη σε βιωματικές και διαδραστικές μεθόδους.

Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα, το www.acropolismuseumkids.gr. Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου