ΕΚΤ: Στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης με επιπλέον € 600 δισ. (video)

ΕΚΤ: Στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης με επιπλέον € 600 δισ. (video)

Νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά 600 δισ. ευρώ ενισχύεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ενώ παρατείνεται η ισχύς του τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021.

Με βάση τις αγορές ομολόγων που είχαν γίνει στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου και με τα επιπλέον 600 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων υπολογίζεται σε επιπλέον τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με την αύξησή του κατά 600 δισ. ευρώ, θα αγγίξει το 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής με τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Θετική εξέλιξη είναι και η παράταση του προγράμματος από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έως ότου κρίνει ότι έχει παρέλθει η κρίση του κορονοϊού.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις

www.ert.gr

Τίνα Σιδέρη

Αφήστε μια απάντηση