Στέγη σε διαμερίσματα του προγράμματος ΗΛΙΟΣ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες (video)

Στέγη σε διαμερίσματα του προγράμματος ΗΛΙΟΣ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες (video)

Δέκα χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Κάποιοι βρίσκουν ήδη στέγη μέσα από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

Μία από αυτούς, η 40χρονη Μασουμά από το Αφγανιστάν, έφτασε μαζί με τον γιο της στις ακτές της Μυτιλήνης τον Αύγουστο του 2018, μετά από ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι.

Μετά από μία επίσης δύσκολη διαμονή στην Μόρια, μετακινήθηκαν στην Χαλκίδα για δέκα μήνες. Και έπειτα στην Αττική. Στο ξενοδοχείο, γνώρισαν την Γκολνεσα επίσης από το Αφγανιστάν και τα δύο της παιδιά και αιτήθηκαν μαζί διαμονή σε διαμέρισμα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους για συμμετοχή στο ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.

«Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ μπορεί να στηρίξει την διαμονή αναγνωρισμένων προσφύγων εφόσον και οι ίδιοι αιτηθούν την συγκεκριμένη ανάγκη», επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ Ελλάδας Χριστίνα Νικολαϊδου, προσθέτοντας ότι μέρος του ενοικίου χρηματοδοτείται από τον ΔΟΜ και ότι το ποσό είναι ανάλογο με τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγκατασταθούν σε ένα διαμέρισμα.

Η συγκατοίκηση είναι μία επιλογή που προτιμούν οι πρόσφυγες για να μοιραστούν τα καθημερινά έξοδα.

Στόχος τους είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα 10.000 πρόσφυγες θα κληθούν να εξέλθουν από όλες τις δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 1.600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη σε διαμερίσματα του ΗΛΙΟΣ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση