Κοινός Αγώνας όλων για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων και νόμων

Κοινός Αγώνας όλων για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων και νόμων

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας από κοινού με τα σωματεία του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, τους αγροτικούς, φοιτητικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους, πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο στο Δημαρχείο Βόλου εκφράζοντας την αντίθεση τους στα στο νέο προμελετημένο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση της κυβέρνησης ΝΔ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς του Γεωργακάκη Θεοδωρή, που επισήμανε εκ μέρους των αγροτών του Πηλίου: «…την ανάγκη του κοινού αγώνα των αγροτών, εργατών και αυτοαπασχολούμενων για να ανατρέψουμε την νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης».

Εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων Μαγνησίας, την κεντρική ομιλία έγινε από τον Γ. Γραμματέα του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας Τζουμπουσλή Κων/νο:

Αποσπάσματα ομιλίας για το συλλαλητήριο 30 11 2019.

Εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων της Μαγνησίας, χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας που από κοινού καλούν σε αγώνα, ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης με τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σκοπό την κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις.

 Δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αφορά τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες εργαζόμενες, όλον τον εργαζόμενο λαό (αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες).

 Είμαστε στην τελική ευθεία, για ένα ασφαλιστικό σύστημα αποκλειστικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Σύμφωνα με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο που μάλλον θα έρθει ως το τέλος του 2019 θα αφορά σε πρώτη φάση τον ΕΦΚΑ, ενώ από το νέο έτος επιδιώκουν να τεθεί σε λειτουργία το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική) με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τους νέους ασφαλισμένος.

Το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι μία πρόταση. Έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει αποτελέσει κείμενο προηγούμενων «επιτροπών σοφών» και συμπυκνώνεται στο εξής:

Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται για όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατελείωτες εισφορές από το μισθό τους και φόρους, όπως δηλαδή κάνουν και έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα το πάρουν, διότι οι παράμετροι που μπαίνουν σχετίζονται με την επένδυση αυτών των εισφορών και τις αποδόσεις που αυτή θα δίνει και θα εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας σε κάθε φάση.

Μια σειρά από μέσα ενημέρωσης, προλειαίνοντας το έδαφος της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης, κάνουν λόγο για αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που «γκρεμίζουν» δήθεν τον νόμο Κατρούγκαλου, ισχυρισμοί τους οποίους προβάλλουν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

 Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας μπορεί να αμφισβητούν κάποιες παραμέτρους του νόμου 4387/2016, εντούτοις αποδέχονται και νομιμοποιούν όλο τον πυρήνα του, όλες τις ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων την προηγούμενη δεκαετία, κορύφωση των οποίων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου.

 Όπως συνέβαινε με προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, έτσι και αυτές δεν αναιρούν τις τεράστιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους «παλιούς» συνταξιούχους, την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, την αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016 κτλ.

              Ο νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει όχι μόνο το παρόν των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και τους όρους της Ασφάλισης για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες και δεν μπορούν να περνούν στο απυρόβλητο καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου άνοιξε το δρόμο της ανταποδοτικότητας.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, οδήγησε σε ποσοστά «αναπλήρωσης» κάτω του 40% του συντάξιμου μισθού, ο οποίος υπολογίζεται στο μέσο όρο όλου του εργάσιμου βίου, από το 80% του τελευταίου μισθού περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία.

 Παράλληλα με τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, θεσμοθετήθηκε η ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων με την οποία αίρεται η υποχρεωτική καταβολή των επικουρικών συντάξεων, που οδηγεί με ακρίβεια στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδωρήματα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το νόμο – λαιμητόμο, η εφαρμογή του από το 2016 που ψηφίστηκε μέχρι το τέλος του 2019 αφαιρεί από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους το ποσό των 8,2 δις ευρώ!

Με βάση αυτά οι ανατροπές που επιβλήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και ο ίδιος ο νόμος παραμένουν σε ισχύ συνεχίζοντας να παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους 3,9 εκατομμύρια σημερινούς ασφαλισμένος.

 Σε αυτό το έδαφος πατάει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και χτίζει επάνω στα δεδομένα του νόμου που δήθεν «ακυρώθηκε», ένα νέο, συνολικό νόμο για το ασφαλιστικό, που έρχεται να κατεδαφίσει ό,τι έχει μείνει όρθιο.

Σχεδιάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού:

 Ο πρώτος πυλώνας της εθνικής σύνταξης, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.

 Ο δεύτερος πυλώνας, Επαγγελματικά Ταμεία και Ιδιωτική ασφάλιση (επενδυτικές εταιρείες) – επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (Επαγγελματικό Ταμείο) ή ιδιωτικού

 και τέλος ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Υπάρχει και σήμερα και θα δώσει φορολογικά κίνητρα, ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού συστήματος, που από «κοινωνικό δικαίωμα» μετατρέπεται σε «επένδυση», σε ατομικό ρίσκο στο κυνήγι μέσω του τζόγου.

Η αλήθεια είναι πως υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο – εργαζόμενο να κυνηγά τη σύνταξη του μέσο του τζόγου, να γίνεται επενδυτής – τζογαδόρος που επενδύει σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής του με ατομική ευθύνη.

Δηλαδή ενώ η εισφορά θα είναι η προκαθορισμένη, οι καρποί που θα λάβει ο εργαζόμενος στο μέλλον θα αποτελεί μυστήριο, με όποιον κίνδυνο αυτό έχει. Καμία εγγύηση, καμία ασφάλεια για τα χρήματα και τους κόπους των εργαζομένων. Όλα υποτάσσονται στο επενδυτικό ρίσκο.

Αγωνιζόμαστε για Δημόσια, Καθολική Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Διεκδικούμε: κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού εργατικού μισθού. Ή στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη με την ταυτόχρονη απαίτηση για βασικό μισθό στα 751 ευρώ άρα κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Να αποσυνδεθεί για τους αυτοαπασχολούμενους (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες) η ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο της σύνταξης από το βασικό μισθό των εργαζομένων. Να συνδεθεί με το εισόδημα τους.

 Όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Με το σημερινό επίπεδο και της παραγωγικότητας και την πρόοδο της επιστήμης και με τα ποσοστά της ανεργίας που παραμένουν υψηλά μετά από τη δεκαετή κρίση, παλεύουμε για συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης. Με 9.000 ημέρες ασφάλισης ή 30 χρόνια δουλειάς συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας.

η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια μεγάλη κατάκτηση που έχει γίνει με αγώνες με το αίμα του λαού για να την αφήσουμε στα νύχια των ιδιωτών. Από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι μόνο ο οργανωμένος μαζικός αγώνας, η κοινή δράση ασφαλισμένων, απόμαχων της δουλειάς, της νεολαίας, των γυναικών και όλου του εργαζόμενου λαού, μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Για να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που αξιοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη (πράξη) του έργου που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια περί νέου, δίκαιου και βιώσιμου Ασφαλιστικού όπως λένε, με όλο το νομικό οπλοστάσιο που όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν, για να τσακίσουν, να συρρικνώσουν και να εξαφανίσουν ό,τι με αγώνες και θυσίες  καταφέραμε να κερδίσουμε και το πληρώσαμε με το αίμα μιας ζωής.

Για όλους εμάς που είμαστε οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου στην κοινωνία, η Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, τα φάρμακα, η δημόσια δωρεάν υγεία, οι Σ.Σ.Ε, τα μεροκάματα, η σταθερή εργασία, τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας κ.α, είναι κατακτήσεις που με σκληρούς αγώνες και θυσίες επιτύχαμε για να εξασφαλίσουμε  μια ζωή με αξιοπρέπεια.

 Στο τέλος της συγκέντρωσης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, ο αντιπρόεδρός της Θόδ. Καραγιάννης κάλεσε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης όλης της Θεσσαλίας ενάντια στην παρουσία και εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή μας (Στεφανοβίκειο, Λάρισα), η οποία θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο (Δημαρχείο Βόλου) το Σάββατο 7 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, ήταν «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Ούτε ρίσκο, ούτε λοταρία, δεν θα παραδώσουμε στο τζόγο τα ταμεία».

www.ert.gr

ertweb