Χρ. Μπουκώρος: με το νέο φορολογικό όλοι κερδίζουν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχαναν

Χρ. Μπουκώρος: με το νέο φορολογικό όλοι κερδίζουν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχαναν

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
κερδίζουν όλοι
Τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στην ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο από την κρίση και οδηγεί τη χώρα σε μια πορεία ανάπτυξης προς το μέλλον. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τη διαφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις φοροελαφρύνσεις που αυτό φέρνει κερδίζουν όλοι, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχαναν». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μπουκώρος, «σημασία δεν έχει μόνο το ποιος σκέφτεται τους αδύνατους, αλλά σημασία έχει ποιος πράττει και νομοθετεί για τους αδύνατους και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Ζούμε σε μια χώρα όπου από τη μεταπολίτευση και μετά έχουν έρθει εκατοντάδες φορολογικά νομοσχέδια. Αν δούμε δε, τις Υπουργικές Αποφάσεις και τις Ερμηνευτικές Εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί επί της βάσης των φορολογικών νομοσχεδίων, προσμετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες. Δεν υπερβάλλω λέγοντας πως, όταν ερχόταν στο Κοινοβούλιο και στις Επιτροπές ένα φορολογικό νομοσχέδιο, όλοι, κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, αναρωτιούνταν όχι, ποιοι χάνουν, αλλά πόσα χάνουν, γιατί ιδιαίτερα με τα φορολογικά νομοσχέδια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλοι έχαναν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερα. Γι’ αυτό και έχουν γίνει συνώνυμες φράσεις των φορολογικών νομοσχεδίων «τα μόνιμα υποζύγια, η φοροκαταιγίδα, η φορολαίλαπα».
Αυτή τη φορά όμως θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα προς τους πολίτες που μας ακούνε, αλλά και προς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης. Από το συγκεκριμένο, συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, ποιος χάνει; Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν είχαν να υποδείξουν ούτε ένα άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου, από το οποίο, να τεκμαίρεται ότι κάποια τάξη, κάποιος εργαζόμενος, κάποιο φυσικό πρόσωπο, κάποιο νομικό πρόσωπο, χάνει. Όλοι κερδίζουν, διότι οι φοροελαφρύνσεις είναι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να συμφωνήσω μαζί τους ότι κάποιοι κερδίζουν περισσότερο και κάποιοι κερδίζουν λιγότερο. Ασφαλώς, αυτό συμβαίνει, αλλά να συμφωνήσουμε όλοι ότι κανείς δεν χάνει από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Από τα δικά σας φορολογικά νομοσχέδια, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχαναν όλοι και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο από την κρίση, για ανάπτυξη, για μια πορεία της χώρας προς το μέλλον και το υποστηρίζουμε αυτό, όχι άτοπα, το υποστηρίζουμε βάσιμα και με απόδειξη τις προβλέψεις όλων των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου.
Ας δούμε τώρα μια προσέγγιση πολιτική, φορολογική, οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική του νομοσχεδίου. Σήμερα, έχουμε μια ηγεσία στο Υπουργείο Οικονομικών όπου και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός λένε με κάθε ευκαιρία ότι, όταν βρίσκουμε ένα δημοσιονομικό χώρο αυτός θα πηγαίνει σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Τι είχαμε μέχρι σήμερα; Τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να λέει, επανειλημμένως, σε δηλώσεις του «πώς κάνετε έτσι; Δεν πληρώνουμε και τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη» και αυτή είναι η ειδοποιός πολιτική διαφορά.
Ας μας πουν οι συνάδελφοί του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το τέταρτο μνημόνιο; Πώς έκαναν αυτοί φοροελαφρύνσεις; Διότι, το τέταρτο μνημόνιο είναι τα υπερπλεονάσματα και τα πλεονάσματα 2,5% που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2060, η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπέρ ταμείο μέχρι το 2114. Μέχρι το 2114 εκχωρήσανε την δημόσια περιουσία! Μπορεί να ενοχλούν όλα αυτά, όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι άφησαν ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 800 εκατομμυρίων.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση στους λίγους μήνες, της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων. Και αν προσθέσουμε και σε αυτά και την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκτιμά ότι θα εκτελεστεί κανονικά, μιλάμε για μια αλλαγή περιβάλλοντος.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι κόντρα στη φοροδιαφυγή. Η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, δείχνει ότι μπαίνουμε σε μια νέα λογική. Αναπτυξιακά, η φορολογική έδρα που θα προσελκύσει επενδύσεις, η αναστολή φόρου Φ.Π.Α στις οικοδομές και η αναστολή φόρου, στον φόρο μεταβίβασης, στις οικοδομές, στις ιχθυοκαλλιέργειες, για την αισθητική ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναβαθμίζουν ένα τεράστιο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Άρα, και φορολογικά και αναπτυξιακά, είναι σαφώς καλύτερο το νομοσχέδιο.
Μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα είχε αποφασίσει. Τα είχε προαναγγείλει. Η πολιτική, όμως, δεν είναι, ούτε τι σκέφτομαι, ούτε τι εξαγγέλλω. Είναι τι νομοθετώ και τι εφαρμόζω. Τώρα, αν δεν πρόλαβαν 4,5 χρονιά, δεν τους είπε και κανένας να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Ας περίμεναν να κάνουν εκλογές τον Οκτώβριο και για να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Από κει και πέρα, θα έλεγα λοιπόν, ότι για τον χαμηλόμισθο, για τον ελεύθερο επαγγελματία μέχρι 20.000 €, για όλους αυτούς, τα 700, τα 1000, τα 1500 ευρώ που κερδίζουν, από τις φοροελαφρύνσεις βελτιώνουν πραγματικά τη ζωή τους. Αυτή είναι η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως η διαφορά μας έγκειται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, στον ΕΝΦΙΑ, στους έμμεσους φόρους και σε χίλια δύο άλλα πράγματα.
Άρα, αυτός που σκέφτεται τους αδύνατους, είναι αυτός που πράττει για τους αδύνατους και όχι αυτός που μιλάει για τους αδύνατους».
Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της φορολογικής έκπτωσης στις εξωσωματικές. Ο Χρήστος Μπουκώρος, αφού εξήρε την πρόταση του βουλευτή Βασίλη Σπανάκη για φορολογική έκπτωση στις εξωσωματικές, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο, που σκοπό έχει να δοθεί οικονομικό κίνητρο στα 200.000 και πλέον υπογόνιμα ζευγάρια της χώρας μας, τα οποία εξαιτίας του υψηλού κόστους αδυνατούν να προβούν στη διαδικασία της εξωσωματικής. «Εξάλλου» όπως τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δημογραφικό ζήτημα και η μείωση των γεννήσεων είναι μια απειλή για τη χώρα μας. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει τη φιλοτεκνία της και με το μέτρο των δύο χιλιάδων ευρώ και με το προς συζήτηση αφορολόγητο των χιλίων ευρώ ανά παιδί. Είναι πολύ σημαντικό οι εξωσωματικές να επιδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ, υπό προϋποθέσεις εξετάσεων και υπό επιστημονικά δεδομένα που θα καθιστούν πιθανή την επιτυχή έκβασή τους. Διότι το δημογραφικό ζήτημα είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον!».

www.ert.gr

ertweb