Ι. Μάζης: «Ο Ερντογάν έχει ταυτίσει την Τουρκία με τον εαυτό του»

Ι. Μάζης:  «Ο Ερντογάν έχει ταυτίσει την Τουρκία με τον εαυτό του»
Ο κος Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Ο κος Ερντογάν ακολουθεί την πάγια τουρκική πολιτική, που ακολουθείται από το 1952 και μετά. Βάζω σαν ορόσημο το ‘52 γιατί τότε η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι αυτό θα βοηθούσε σε κάποια πράγματα. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει η συμβολή της δυτικής αυτής ασπίδας ασφαλείας στο γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία συναποτελούν την Nότιο-ανατολική του πτέρυγα και μ’ αυτό τον τρόπο αποτελούν ένα αναχωματικό δακτύλιο, ο οποίος απαγορεύει στην Ρωσία να κατεβαίνει στα ζεστά νερά της Μεσογείου μέσω των Δαρδανελίων και του διαύλου των Δαρδανελίων – Αιγαίου με απολύτως σαφή αποτελέσματα στη Δυτική ασφάλεια.

Αυτό όμως σιγά –σιγά έχει αρχίσει από το 2013 και μετά με την συμπεριφορά της Τουρκίας να τίθεται εν αμφιβόλω» δηλώνει ο κος Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σχολιάζει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής την σχέση της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και τη θέση της Ελλάδας: «υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη τριβή μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, όπως και μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ από το 2010 και μετά, από το επεισόδιο του Μαβί – Μαρμαρά.»

«Ο Ερντογάν έχει ταυτίσει την Τουρκία με τον εαυτό του»

Σύμφωνα με τον κο Μάζη ο Ερντογάν, «μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα οπερέτα του 2016, βρήκε μια πολύ καλή ευκαιρία να «ξεκαθαρίσει» το εσωτερικό του. Μάλιστα, προχθές πάλι, συνέλαβε 120 στρατιωτικούς.»

Σύμφωνα με τον κο Μάζη ο Ερντογάν, «μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα οπερέτα του 2016, βρήκε μια πολύ καλή ευκαιρία να «ξεκαθαρίσει» το εσωτερικό του. Μάλιστα, προχθές πάλι, συνέλαβε 120 στρατιωτικούς.» δηλώνει ο κος Μάζης μιλώντας για το εσωτερικό της Τουρκίας και σημειώνει πώς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Ερντογάν εδώ που έχει φτάσει, έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: «Το ένα είναι το αιώνιο πρόβλημα της Τουρκίας για το οποίο διαφοροποιήθηκε από τις πολιτικές: Γκιούλ, Γκιουλέν, Χακάν Φιντάν και Νταβούτογλου, το κουρδικό ζήτημα. Το δεύτερο, ότι αντιλαμβάνετε ότι και η δική του ύπαρξη, βιολογική και πολιτική, τίθεται εν αμφιβόλω από τις ΗΠΑ, έτσι το αντιλαμβάνετε αυτός. Νιώθει ότι απειλείται. Μόνο που αυτός ο άνθρωπος με ένα ολοκληρωτικό σύστημα που έχει εφαρμόσει στην Τουρκία έχει ταυτίσει την Τουρκία με τον εαυτό του και αυτό γίνεται πάρα πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί από την στιγμή που πιστέψει ότι είναι χαμένος δεν έχει κανένα πρόβλημα να οδηγήσει την περιοχή σε περιδεινήσεις».

Όπως σημειώνει ο κος Μάζης αυτό είναι το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η Ουάσιγκτον και γι αυτό σημειώνεται αυτή η πολύ προσεκτική κλιμακούμενη αντίδραση από πλευράς της Ουάσιγκτον, όσο και από πλευράς της Ευρώπης, «η οποία Ευρώπη δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση σε αποτελεσματικότητα από ότι η Ουάσιγκτον. Ο κος Τραμπ στην τελευταία συνάντηση τους με τον Ερντογάν στην Οσάκα , προσπάθησε να βγάλει τον κο Ερντογάν από την δύσκολη θέση ρίχνοντας τις ευθύνες στον Ομπάμα. Αυτό ήταν ψεύδος, όμως, γιατί ο Ομπάμα δεν αρνήθηκε να δώσει Πάτριοτ, αλλά την τεχνογνωσία των Πάτριοτ , την οποία απαιτούσε ο κος Ερντογάν. Από πίσω κρύβεται ένα τεράστιο ποσό το οποίο επενδύθηκε σε έρευνα και ανάπτυξη, δεν μπορείς να το χαρίσεις αυτό, αυτό το γνώριζε ο κος Τραμπ, αλλά θέλοντας να διαφυλάξει τον εγωϊσμό του συνομιλητή του, για να αλλάξει μυαλό και να έρθει στους Πάτριοτ , έπρεπε να του δώσει μια αξιοπρεπή οδό διαφυγής.»
Αναφερόμενος στην αγορά των S400 από την Κύπρο στο παρελθόν και την τοποθέτησή τους τελικά στην Κρήτη σημειώνει πως «Η Κύπρος δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ. Οι πύραυλοι με εντολή των Αμερικανών έφυγαν από την Κύπρο και πήγαν στην Κρήτη. Αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτε με αυτό που πάει να κάνει ο κος Ερντογάν. Εκείνο το οποίο προσπαθεί να διαδώσει ο κος Ερντογάν είναι ότι: «Με τον κο Τράμπ τα βρήκαμε. Εγώ θα τους πάρω τους S400» διόρισε μάλιστα και διοικητή, έναν Ταγματάρχη, Μονάδας , όπου θα πάνε. Είπε ότι δεν θα συνδεθούν με το δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ και θα έχουν το δικό τους Ραντάρ. Έλα όμως που η Αμερικανική διοίκηση βγήκε την επομένη της συνάντησης και είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτε από την διατυπωθείσα και διακηρυχθείσα πολιτική των ΗΠΑ η οποία λέει S400 και F35 δεν γίνεται κι από την άλλη ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί βάσει του Νόμου της αντιμετώπισης των εχθρών των ΗΠΑ. Αυτά είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή με μια άλλη εστία που ανοίγει με το Ιράν, με μια ωραιότατη σύμπραξη: Ρώσων, Αιγυπτίων, Αμερικανών και Ισραηλινών για να «τσακίσουν» την Τουρκία στη Λιβύη και να την «πετάξουν έξω». Αιγυπτιακά F16 πέταξαν πάνω από την Λιβύη και συνέτριψαν μια βάση με Τουρκικά drones, δεν τα μαθαίνουμε αυτά στην Ελλάδα, αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι τελικώς, όλες αυτές οι συμμαχίες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία. Η Τουρκία χρησιμοποιείται με τον άλφα ή βήτα τρόπο και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει με τον άλφα ή βήτα τρόπο.»

Μιλώντας για την πρέπουσα αντίδρασης της χώρας μας σημειώνει ότι «Η Ελλάδα για να αντιδράσει είναι απαραίτητη μια οργανωμένη δομή που θα επεξεργάζεται στοιχεία, θα τα ζυμώνει, θα τα φέρει σε οργανωμένο όργανο το οποίο το λένε: Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και αυτό υπό την επιτήρηση του Γραμματέα του Συμβουλίου και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας θα ολοκληρώνει την μελέτη και θα την εισηγείται στο ΚΥΣΕΑ. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχει οργανωμένη πολιτική και πρόβλεψη σε βάθος , στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι 25 χρόνια. Αν δεν έχεις μια τέτοια πρόβλεψη και δεν έχεις σχεδιάσει την καλύτερη πολιτική τι να συζητήσουμε; Να πορευτεί η Ελλάδα πώς; Θέλει προεργασία σε εβδομαδιαία βάση, στοιχεία ζυμωμένα συνεχώς, στοιχεία από όλα όσα επηρεάζουν τη χώρα μας, απαιτούνται επιστήμονες πολλών κλάδων.» Όπως μάλιστα σημειώνει σκωπτικά «Τώρα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τα λογίζουμε με κοινωνικές σχέσεις, ότι δηλαδή ο τάδε είναι φίλος του τάδε, η δείνα έχει καλές σχέσεις με τον δείνα, αυτή η υπόθεση όμως δεν είναι Μπιρίμπα, ούτε Κουν καν. Είναι υπόθεση σοβαρών εθνικών συμφερόντων που υποκρύπτουν τρισεκατομμύρια δολάρια από πίσω και πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.»
«Ο καλύτερος πόλεμος είναι αυτός που δεν θα γίνει»
Όπως σημειώνει ο κος Μάζης ο ελληνικός λαός δεν φοβήθηκε ποτέ. «Πάντα θεωρούσαμε ότι φοβόμαστε και πάντα μεγαλουργούσαμε. Ποτέ δεν φοβήθηκε , απλά ο ελληνικός λαός είναι λαός ειρηνικός, δεν θέλει πολέμους, δε θέλει αιματοχυσίες, αλλά αν κληθεί, δεν έχουν παρά να τον δοκιμάσουν» σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «το θέμα δεν είναι μια αντίληψη παλικαριάς. Οι σύγχρονοι ανταγωνισμοί, ιδιαίτερα όταν φθάνουν λίγο πριν από το θερμό πεδίο, έχουν από πίσω τους μια πολύ ορθολογιστική και επιστημονική δουλειά και επεξεργασία γιατί ο καλύτερος πόλεμος είναι αυτός που δεν θα γίνει, αλλά για να μην γίνει θα πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη αποτροπή την οποία θα υπολογίζει ο αντίπαλος και θα ξέρει, ακόμη και αν νικήσει, ότι η νίκη του θα είναι πύρρειος και δεν θα έχει να κερδίσει απολύτως τίποτε παρά μόνο να χάσει.»

«Έχουμε ιδεοληψίες , οι οποίες μας οδηγούν μοιραία προς το χάος.»

Η αποφυγή της άμυνας όταν κινδυνεύουν εθνικά συμφέροντα και μάλιστα κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δεν στέκει με τον ορθολογισμό ούτε της διεθνούς θεωρίας, ούτε του διεθνούς δικαίου το οποίο σε καλεί να προστατέψεις την εδαφική σου ακεραιότητα υποστηρίζει ο κος Μάζης και σημειώνει: « Λέω το εξής χαριτολόγημα πολύ σοβαρά και λαμβάνω μια σιωπή η οποία με φοβίζει. Έχω την αίσθηση ότι οι συνομιλητές μου το αποδέχονται, λέω δηλαδή: «Αν θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε τον πόλεμο, καλό θα είναι να καταργήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, να καταργήσουμε τις ειδικές υπηρεσίες, να κρατήσουμε μονάχα δημοτική αστυνομία και να θέσουμε την Ελλάδα υπό την προστασία της Unesco , ως μια από τις πέντε πηγές του διεθνούς πολιτισμού» και δεν ακούω κανέναν να με βρίζει, αρχίζουν και το σκέφτονται και αυτό είναι το πιο θλιβερό . Θέλουμε εκπαίδευση στην κουλτούρα της ασφάλειας, δεν έχουμε. Απεναντίας έχουμε ιδεοληψίες , οι οποίες μας οδηγούν μοιραία προς το χάος.»

Όταν ο Ερντογάν «πέσει»,φοβάμαι πως θα περάσουμε πολύ δύσκολα
Όσον αφορά τέλος στην εκλογή Ιμάμογλου σημειώνει πως θα αλλάξει τα πράγματα προς το χειρότερο για την Ελλάδα και εξηγεί « γιατί το κόμμα του κου Ιμάμογλου διεκδικεί ήδη 18 νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και θα έχει άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, πράγμα που ο κύριος Ερντογάν δεν το έχει. Γι αυτό χαριτολογώντας πολλές φορές λέω: «Ο θεός να μου κόβει μέρες και να δίνει στον κ. Ερντογάν χρόνια», διότι, όταν ο κος Ερντογάν «πέσει», με την αντίληψη που έχουμε στην Ελλάδα για τα πράγματα, ολίγον επιπόλαια , θα περάσουμε πολύ δύσκολα, το φοβάμαι πάρα πολύ.»

Φώτο: Ιωάννης Μάζης Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου

Αφήστε μια απάντηση