ΗΠΑ:Εισαγγελική έρευνα για δωρεές-δαπάνες στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

ΗΠΑ:Εισαγγελική έρευνα για δωρεές-δαπάνες στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζήτησαν από την επιτροπή που είχε επιφορτιστεί με τη διοργάνωση της τελετής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 να τους παραδώσει έγγραφα σχετικά με δωρεές και δαπάνες, ανέφεραν σήμερα πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.

Η κλήτευση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν απαιτεί από την επιτροπή να παραδοθούν στην εισαγγελία όλα τα έγγραφα που συνδέονται με δωρητές και με δωρεές, με νόμιμες τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται στην περίπτωση μιας δωρεάς καθώς και με ενδεχόμενες δωρεές που έγιναν από ξένους υπηκόους, σύμφωνα με το δίκτυο CNN, το οποίο διευκρινίζει πως ζητεί επίσης, μεταξύ άλλων, τον κατάλογο όσων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η επιτροπή.

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως εξασφάλισε αντίγραφο αυτού του δικαστικού εγγράφου και διευκρινίζει πως η έρευνα αφορά την κατάχρηση δωρεών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι εισαγγελείς ερευνούν ένα μεγάλο εύρος παραβιάσεων περιλαμβανομένων πράξεων κατασκοπίας, πλαστών δηλώσεων, απάτης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ηλεκτρονικής απάτης, ξεπλύματος χρήματος, μη σεβασμού των υποχρεώσεων δήλωσης ή των νόμων που απαγορεύουν τις εισφορές από ξένες χώρες και τις εισφορές για λογαριασμό τρίτων.

«Μόλις λάβαμε κλήτευση που αφορά έγγραφα. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε την κλήτευση αυτή αλλά η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με την έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής στα ΜΜΕ χωρίς να αναφέρει περισσότερα.

Η επιτροπή για τη διοργάνωση της ορκωμοσίας του Τραμπ αναφέρθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης από τον Ρικ Γκέιτς, προσκείμενο στον Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόλαντ Τραμπ.

Ο Γκέιτς, που ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής, κατέληξε, εξάλλου, σε συμφωνία με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ ο οποίος διεξάγει έρευνα για τη φερόμενη συνεργασία της Ρωσίας με το προεκλογικό επιτελείο του δισεκατομμυριούχου στις εκλογές του 2016.

Όμως δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη στο στάδιο αυτό πως το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης για τις δραστηριότητες της επιτροπής συνδέεται με την έρευνα του Μάλερ.

Το CNN ανέφερε πως ένας από τους εισαγγελείς που υπογράφουν την κλήτευση, ο Τομ Μακέι, αποτελούσε μέλος της ομάδας των εισαγγελέων στην υπόθεση του Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κόεν δήλωσε ένοχος για φορολογική και τραπεζική απάτη και για παραβίαση των νόμων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρόνων γιατί απέκρυψε τις επαφές που είχε με τη Ρωσία σχετικά με ένα πρόγραμμα κατασκευής ακινήτων στη Μόσχα το 2016, ενώ η προεκλογική εκστρατεία βρισκόταν στο απόγειό της.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση