Βανδάλισαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο

Βανδάλισαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο

Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Γερμανού φιλοσόφου Καρλ Μαρξ στο κοιμητήριο Χάιγκεϊτ στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, το πιο παλιό και εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα, δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο, δήλωσε ο Ίαν Ντάνγκαβελ, διευθυντής του The Friends of Highgate Cemetey Trust, της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του κοιμητηρίου.

«Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου αλλά για στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ», πρόσθεσε ο Ντάνγκαβελ.

Ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου» είναι ένας από τους πιο διάσημους «κατοίκους» του κοιμητηρίου Χάιγκεϊτ, στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Καρλ Μαρξ μετακόμισε στο Λονδίνο το 1849 και έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τον θάνατό του, το 1883.

Ο Γερμανός θεωρητικός και φιλόσοφος ενταφιάστηκε αρχικά στον τάφο της συζύγου του, σε μια μικρή αλέα, αλλά το 1956 ένα νέο μνημείο που περιλαμβάνει μια μεγάλη προτομή, η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση ενός ταμείου και τοποθετήθηκε από το βρετανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ανεγέρθηκε σε ένα σημείο που είναι πιο ορατό, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοιμητηρίου.

«Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!» αναγράφεται στο μνημείο.

Το μνημείο είχε αποτελέσει ήδη στόχο επίθεσης. Η προτομή αποσπάστηκε, δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τη δεκαετία του 1970 και πασαλείφτηκε με μπογιά και συνθήματα.

«Το να εκφράζει κάποιος τη διαφωνία του με τις ιδέες κάποιου άλλου καταστρέφοντας ένα μνημείο μοιάζει ένας ιδιαίτερα ακατάλληλος τρόπος διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ντάνγκαβελ.

Εξέφρασε λύπη για αυτή τη νέα πράξη βανδαλισμού. «(Η ζημιά) δεν είναι ανεπανόρθωτη αλλά (το μνημείο) δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο», είπε.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Παναγιώτα Σαβούρδου

Αφήστε μια απάντηση