Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν: «Ψυχρή» υποδοχή από Ιράκ και Τουρκία – «Oύτε ο φωτισμός του στο αεροδρόμιο δεν ήταν επαρκής»

Turkey Israel Palestinians US

Ενισχύουν τη δύναμη πυρός οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή. Ήδη έφτασε στην περιοχή υποβρύχιο κλάσης Οχάιο – ένα από 4 που διαθέτουν, ικανό να μεταφέρει 154 πυραύλους Τόμαχοκ. Αυτό είναι και το τελευταίο μήνυμα αποτροπής που απευθύνουν στους περιφερειακούς εχθρούς – στο Ιράν και τους συμμάχους του – για αποφυγή επέκτασης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Η ενίσχυση της πολεμικής μηχανής γίνεται ενώ κλιμακώνονται και οι διπλωματικές προσπάθειες του Άντονι Μπλίνκεν. Από το Ιράκ, όπου πλήθος διαδηλωτών τον αποκήρυξε, μέχρι την Τουρκία, η υποδοχή κάθε άλλο παρά θερμή ήταν.

Όπως σχολιάζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ούτε ο φωτισμός κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο δεν ήταν επαρκής, ενώ η υποδοχή έγινε από χαμηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και συγκεκριμένα, από τον αντινομάρχη Άγκυρας και τη διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις.

(AP Photo/Ali Unal)

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι θα πρέπει να αποτραπεί η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα και την ανάγκη για κήρυξη επειγόντως πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

(Jonathan Ernst/Pool via AP)

Στη διαδρομή του για τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, οι αφίσες του εκπροσώπου της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα δεν πέρασαν απαρατήρητες. Όσο για τον τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν φαίνεται πως «γύρισε την πλάτη» στον Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος έργα ανάπτυξης στη Ριζούντα, ενώ ξεκάθαρες ήταν και οι διαθέσεις των διαδηλωτών στην Άγκυρα.

Jonathan Ernst/Pool via AP

«Διασφαλίζουμε ότι η διαφορετική επιρροή και οι σχέσεις που έχουν οι χώρες στην περιοχή – μεταξύ των οποίων και οι χώρες τις οποίες επισκέφτηκα ή χώρες με τις οποίες μίλησα – ότι ενεργούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε το μέτωπο και η κρίση δεν θα επεκταθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν.

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν. Επί τάπητος τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας – όπως τις έχει εκφράσει στους ομολόγους του και σε όλα διεθνή φόρα – για την καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς, αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Επανέλαβε επίσης, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν “ανθρωπιστικές παύσεις”, καθώς και συνεχής ροή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ακριβώς είχε επισημάνει και στη Σύνοδο Κορυφής των 27, στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα, εξάλλου, αφίχθη στην Αίγυπτο με C-130 η πρώτη ελληνική ανθρωπιστική αποστολή με ιατροφαρμακευτική βοήθεια για τους αμάχους της Γάζας, ενώ η χώρα μας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους μας και τον ΟΗΕ, έτοιμη να συνδράμει σε κάθε ενέργεια ανθρωπιστικής βοήθεια, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή είναι η προτεραιότητα στην παρούσα φάση: μία ανοιχτή ανθρωπιστική οδός και η αποφυγή μίας νέας ανθρωθρωπιστικής κρίσης.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση