Φέτα: Φθηνότερη στο Βερολίνο απ’ ότι στην Αθήνα

Απλησίαστα τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά τη φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας.

Σε σύγκριση τιμών σε ελληνικά τρόφιμα που πωλούνται στη χώρα μας και το εξωτερικό, έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος στην τηλεόραση του Action 24.

«Ελληνική φέτα των 200 γραμμαρίων πωλείται στη Γερμανία 1,69 ευρώ, κάπου στα 8,5 ευρώ το κιλό. Στη χώρα μας η ίδια φέτα, η ίδια συσκευασία και η ίδια ποσότητα πωλείται 3,29 ευρώ, κάπου στα 16,5 ευρώ το κιλό. Φθηνότερη είναι η φέτα στο Βερολίνο από ότι στα Κάτω Πατήσια», σημείωσε ο κ. Ραυτόπουλος και συνέχισε: «Ελληνικό κασέρι, ίδιας μάρκας, των 400 γραμμαρίων πωλείται στο Λουξεμβούργο 5,9 ευρώ και στην Ελλάδα η συσκευασία των 370 γραμμαρίων πωλείται στα 5,97 ευρώ.

Η ποσότητα στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 8,1% και η τιμή είναι αυξημένη κατά 2%.

Εντωμεταξύ ο κατώτερος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι 2.000 ευρώ.

Στο Λουξεμβούργο ένα κιλό κατεψυγμένες μπάμιες ελληνικής εταιρείας πωλούνται 7,90 ευρώ και στην Ελλάδα η τιμή του ίδιου προϊόντος είναι 10,48 ευρώ».

Ο κ. Ραυτόπουλος σημείωσε επίσης ότι «από τα 233 προϊόντα στο πρόγραμμα της Μόνιμης Μείωσης Τιμής, περισσότερα από 70 ανήκουν σε μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα απορρυπαντικά και στα είδη καθαριότητας. Είναι μια από τις δύο εταιρείες που κατέχουν το 66% της αγοράς αλλά απορρυπαντικό στη Μείωση Τιμών δεν έχουν βάλει. Μόνο μαλακτικό με το οποίο δεν πλένονται ρούχα. Τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα κατά 361% σε σχέση με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου δήλωσε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση σε πλήθος νοικοκυριών. Ο λόγος είναι οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της ελληνικής αγοράς, ενώ διαχρονικά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας. Η αγορά είναι καρτελοποιημένη και δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός για να έχουμε χαμηλότερες τιμές. Η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία καλά κρατούν και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσεων. Δεν έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην ουσία του και δεν έχει χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στις ρίζες της με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αποσπασματικά. Να δούμε πως θα πάει το μέτρο Μόνιμης Μειωμένης Τιμής για ένα εξάμηνο αλλά από ότι βλέπουμε εκεί εντάχθηκαν προϊόντα που δεν είναι βασικά τρόφιμα για τα νοικοκυριά. Τρόφιμα που μπαίνουν στο καλάθι κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Επιπλέον, οι τιμές αναφοράς είναι εκείνες της 19ης Σεπτεμβρίου που ήταν ήδη πάρα πολύ υψηλές»

Αφήστε μια απάντηση