Μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων σε Ρωσία και Αργεντινή – Ανησυχία για την πορεία των τιμών και στην Ευρωζώνη

ΒΑΝΚ-768x502

Αντιμέτωπες με την κατάρρευση των νομισμάτων τους έρχονται μεγάλες οικονομίες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Αργεντινή και η Τουρκία. Οι κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Αργεντινής προχώρησαν σε πολύ μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων για να στηρίξουν το ρούβλι και το πέσο που βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα ακρίβειας. Ανησυχία επικρατεί για την πορεία των τιμών και στην Ευρωζώνη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζεται για ακόμη μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι τεκτονικές αλλαγές που πυροδότησαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθούν να προκαλούν αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία.

Ρωσία

Προκειμένου να ανακόψει την δραματική πτώση του εθνικού της νομίσματος, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εκτίναξε το επιτόκιο από το 8 στο 12%, μέχρι στιγμής χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μέσα σε 12 μήνες, το ρούβλι έχει χάσει το 37% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

  • Επιτόκιο: 12% (από 8%)
  • Ένα δολάριο αγοράζει 98 ρούβλια (από 57 ρούβλια πέρυσι)
  • Ετήσια υποτίμηση 37% έναντι του δολαρίου

«Αν κοιτάξουμε τα βαθύτερα αίτια, εκτιμώ ότι το κρατικό έλλειμμα έτσι και αλλιώς θα διογκωθεί. Συνεπώς η πραγματική ισοτιμία του ρουβλίου δύσκολα θα επανακάμψει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος Ίαν Μελκούμωφ.

Στην αύξηση του ελλείμματος συμβάλλει η μείωση των εσόδων από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα ενώ οι ανάγκες της οικονομίας αυξάνονται καθώς στρατιωτικοποιείται.

Αργεντινή

22 χρόνια μετά την δραματική υποτίμηση του πέσο, που οδήγησε στη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, η Αργεντινή, μία από τις πλουσιότερες σε φυσικούς πόρους χώρες της λατινικής αμερικής, αντιμετωπίζει εκ νέου κατακρήμνιση του εθνικού της νομίσματος. Με ετήσιο πληθωρισμό 115% και επιτόκια στο 118%, το πέσο έχει υποτιμηθεί 61,5% έναντι του δολαρίου μέσα σε 12 μήνες. Στα εξωπραγματικά αυτά νούμερα αποδίδεται και η πρωτιά του ακροδεξιού Μιλέι, που υποστηρίζει τη νομιμοποίηση του εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, στους προκριματικούς των εκλογών.

  • Πληθωρισμός 115%
  • Επιτόκιο: 118% (από 97% τον Ιούλιο)
  • Ετήσια υποτίμηση -61,5% στο πέσο έναντι του δολαρίου

Κίνα

Στην Κίνα ο κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί, η χώρα μείωσε το επιτόκιο στο 2,5%.

  • Πληθωρισμός: -0,3% 
  • Επιτόκιο: 2,5% (από 2,65%)

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Κίνα δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ετήσια ανάπτυξη 5%, καθώς ιδιαίτερα επικίνδυνη αναδεικνύεται η κρίση στην κινέζικη αγορά ακινήτων.

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία των τιμών και κατ’ επέκταση των επιτοκίων και στην Ευρωζώνη. Το νούμερο ένα πρόβλημα αποτελεί η ακρίβεια.

Οι περισσότεροι αναλυτές, αναφορικά με τον αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για ακόμη μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, απαντούν αρνητικά. Ωστόσο, έχουν συντελεστεί τρία γεγονότα τα οποία αντίστρεψαν την κατάσταση και σύμφωνα με το Bloomberg, 7 στους 10 απάντησαν τελικά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Τα τρία γεγονότα:

Τιμή φυσικού αερίου – 39€ / MWh

Ημερήσια μεταβολή: +13%

Μηνιαία μεταβολή: +55%

Τιμή πετρελαίου

85$ / βαρέλι

Μεταβολή έξι εβδομάδων: +20%

Τιμές τροφίμων – Ετήσια μεταβολή τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: 10,8%

Ελλάδα: 10,9%

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση