Πύρινος εφιάλτης στη Μαγνησία – Εκκενώνονται οικισμοί, απομακρύνσεις και με πλωτά μέσα

[362714] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή και που στην περίπτωση της περιοχής Καραμπά προκάλεσε εκρήξεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις Μικροθήβες, η οποία οδήγησε σε συνεχείς εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι και το Βόλο.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Αγίου Γεωργίου Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό. Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου, ενώ εκκενώνονται και οι οικισμοί Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο.

Δύο είναι τα μέτωπα στα οποία επικεντρώνουν τις τελευταίες ώρες τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Βόλο και συγκεκριμένα σε Σέσκλο και Χρυσή Ακτή.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών δυνάμεων Μαγνησίας Ευάγγελο Λιακοπούλο, δημιουργούνται φραγμοί από τις επίγειες δυνάμεις ώστε η φωτιά να μην φτάσει στους οικισμούς.

Την ίδια ώρα, επιχείρηση εκκένωσης από τους παραθαλάσσιους οικισμούς οργανώνεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ιδιωτικών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς και να τους βοηθήσουν να απομακρυνθούν.

Στόχος είναι να επιτευχθεί ασφαλής μεταφορά πληθυσμού που έχει καταφύγει στις ακτές για να γλυτώσει από το πύρινο μέτωπο που πλησιάζει στις κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή αστικών λεωφορείων για τη μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές.

Εξάλλουη, ο δήμος Βόλου λόγω των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούν στη Νέα Αγχίαλο διατηρεί ανοιχτό τον Εκθεσιακό Πολυχώρο στο Πεδίον του Άρεως για να φιλοξενηθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση των οικισμών.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου αναφέρει ότι «όσοι δεν έχουν καταλύματα μπορούν να κατευθύνονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ή και να διοχετευθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, που διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια».

Εκτεταμένες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης

Εκτεταμένες ζημιές, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης . Ήδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών.

Έλληνες και Σέρβοι πυροσβέστες στα μέτωπα της φωτιάς

Έλληνες και Σέρβοι πυροσβέστες στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία. Η φωτογραφίες από ανάρτηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Επιχειρούμε με τα αδέρφια μας τους Σέρβους στα βουνά στην δύσκολη περιοχή του Βόλου. Το απόγευμα κλείνουμε 35αωρο σερί ξύπνιοι αλλά πάντα το χαμόγελο χρειάζεται γιατί το ηθικό πρέπει να παραμένει άσχετα με τις συνθήκες ακμαιότατο!. Συνεχίζουμε!”.

www.ertnews.gr

ΦΡΟΣΩ ΠΑΥΛΟΥ
image}

Αφήστε μια απάντηση