ANIMA: Αγώνας για την διάσωση των ζώων που πλήττονται από τον καύσωνα – Συμβουλές περίθαλψης πτηνών

3622418-1024x576

Οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την χώρα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ, μιλά η πρόεδρος του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ΑΝΙΜΑ», Μαρία Γανωτή, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους τα ζώα, και κυρίως τα πτηνά, πλήττονται από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές και πώς ο κάθε πολίτης μπορεί να φροντίσει ένα πτηνό σε ανάγκη.

Με αφορμή τον γύπα που προσγειώθηκε σε δρόμο της Κρήτης, ζαλισμένος από τις υψηλές θερμοκρασίες, η κ. Γανωτή τονίζει πως πολλά πουλιά έχουν καταβληθεί από τον καύσωνα και περιθάλπονται διαρκώς. Ερωτώμενη για το πώς οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν ένα πτηνό σε ανάγκη, απαντά πως αν βρούμε ένα πουλί πεσμένο στο πεζοδρόμιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να το βάλουμε σε ένα χαρτόκουτο, με μια πετσετούλα, και να του στάξουμε μερικές σταγόνες νερό στη μύτη. Η άμεση επαφή με κλιματισμό πρέπει να αποφευχθεί, καθώς τα νεαρά πτηνά είναι ευαίσθητα και στην έντονη ζέστη, αλλά και στο κρύο. Το επόμενο βήμα είναι να τηλεφωνήσουμε στο ΑΝΙΜΑ (σταθερό: 210 9510075, κινητό: 697 266 4675) για περαιτέρω οδηγίες, ώστε το πτηνό να μπορέσει να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον. Η κ. Γανωτή δείχνει στη κάμερα μερικά πουλιά που είναι πιο συχνό να συναντήσει κανείς στη πόλη, όπως η σταχτάρα, η βουνοσταχτάρα και οι γκιόνιδες.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πολλά ζώα δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, και χρειάζονται περίθαλψη στον σύλλογο για τους επόμενους μήνες. Καθώς το ΑΝΙΜΑ λειτουργεί όλο το χρόνο, η υποστήριξή του είναι απαραίτητη για να καταφέρει να βοηθάει τα εκατοντάδες ζώα που το έχουν ανάγκη. Η παροχή βοήθειας μπορεί να γίνει με χρηματική δωρεά, είδη πρώτης ανάγκης και φυσικά εθελοντισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και ειδικά τώρα στο Λαγονήσι, λόγω των πυρκαγιών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το ΑΝΙΜΑ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σύλλογος ΑΝΙΜΑ

Σταθερό: 210 9510075

Κινητό: 697 266 4675

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με πολύχρονη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες που αποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή του φορέα.

Κύρια δραστηριότητα  της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα, περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 5.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση