Σεληνιακό τοπίο στις πληγείσες περιοχές – Δέσμη μέτρων για τους πυρόπληκτους (video)

Δέσμη μέτρων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν αποζημιώσεις για στεγαστική συνδρομή, επιδότηση ενοικίου, αποζημιώσεις για την οικοσκευή, αρωγή για ανακατασκευές, ρύθμιση οφειλών αλλά και στήριξη εργαζομένων. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στις κατεστραμμένες περιουσίες τους.

Η καταστροφή είναι μεγάλη στην περιοχή Αγία Σωτήρα της Μάνδρας. Περιουσίες έγιναν στάχτη, μέσα σε λίγα λεπτά.
«Ήταν μια κόλαση. Κάηκαν τα σπίτια ενοριτών μου, γιδοπρόβατα, στάνες, μηχανήματα», δήλωσε ο Πατήρ Δημήτριος.

Ο Ανδρέας Μανιός, που ζει μαζί με την οικογένειά του, πάνω από 30 χρόνια στην περιοχή, έμεινε άστεγος και δηλώνει: «Κόποι μιας ολόκληρης ζωής… χάθηκαν! 32 χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή πραγματικά. Με το που ήρθε η φωτιά μπροστά, πρόλαβε κι ήρθε ο πυροσβέστης και πήρε στην αγκαλιά την πεθερά μου, η οποία είναι 85χρονών. Την έβαλε σε ένα πυροσβεστικό. Έφυγε η γυναίκα μου με το άλλο αυτοκίνητο. Το σκυλί χάθηκε στο βουνό. Το βρήκα μετά μέσα στη φωτιά. Το βρήκα μετά πληγωμένο».

Το τοπίο είναι σεληνιακό. Η γη καπνίζει ακόμα. Εναέρια μέσα εξακολουθούν να επιχειρούν. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους.
«Περνάνε οι ΔΙΑΣ και λένε φύγετε… τι να πάρεις; Πώς να βάλεις την ζωή σου σε μια βαλίτσα»; Δηλώνουν κάτοικοι της Μάνδρας.
Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εργαζομένων, κάηκε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων της παιδικής χριστιανικής κατασκήνωσης στο πευκόφυτο Μελετάκι.
Η κατασκήνωση Μελετάκι, αρχικά φαινόταν ότι είχε σωθεί, η αλλαγή όμως του ανέμου ήταν μοιραία.
Η Μαρία Παγάνη, εργαζόμενη κατασκήνωσης Μελετάκι, αναφέρει: «Παλεύαμε στα όρια με μάνικες».

Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Στη δέσμη 13 μέτρων του Υπουργείου Κλιματικής κρίσης, οι δικαιούχοι της στεγαστικής ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες κτιρίων τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Η στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση των κτιρίων, αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%).

Το ύψος της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ.
Η πρώτη αρωγή προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς.

Θα χορηγηθεί προκαταβολή προς πληγείσες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής.

Οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή κυμαίνονται από 600-6.000 ευρώ.

Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί.

Τα κτίσματα που έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία.

Άμεσα αναδασωτέες κηρύσσονται οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και βάσει νόμου αλλά και βάσει αρμοδιοτήτων είναι να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία, εν προκειμένω τα οικονομικά εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το νωρίτερο δυνατό, όπως έγινε νωρίτερα από ποτέ, περισσότερα χρήματα από ποτέ εν προκειμένω για τον καθαρισμό των εκτάσεων».

Μιλώντας στο Ρ/Σ Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Δεν μπορεί η πολιτεία να είναι αθωράκιστη απέναντι στις φυσικές καταστροφές που εντείνονται από την κλιματική κρίση. Την κλιματική κρίση που δεν αναγνώριζε βέβαια η ΝΔ στη Μάνδρα και στο Μάτι αλλά αναγνωρίζει πλέον ο κος Μητσοτάκης».

Από το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κασσάνδρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για την αναγκαιότητα της πρόληψης: «Το θέμα είναι να επενδύσουμε στην πρόληψη για να μην κλαίμε πάνω από τα καμένα».

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής κατήγγειλε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πριν 2,5 χρόνια είπαμε στην #νδ να παραγγείλει πτητικά μέσα! Επειδή δεν ήθελε ρωσικά (λόγω ΝΑΤΟ) και εφόσον δεν είχε καναντέρ τους είπαμε να πάρει τουλάχιστον το ιαπωνικό αεροσκάφος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Το θέμα των πυρκαγιών και το ζήτημα της πυροπροστασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της απάντησης που έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης σε ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας. Όπως ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «κύριε υπουργέ αφού τα κάνατε όλα τόσο καλά γιατί έγιναν όλα αυτά; Από την κλιματική κρίση; Δεν έγινε επαρκής πρόληψη, ούτε έγκαιρη κατάσβεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είναι επαρκείς, το καταλαβαίνουν οι πολίτες και το ζουν και αγωνιούν και καίγονται».

Ο Ευάγγελος Τουρνάς υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης &Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως: «ερχόμαστε σήμερα εδώ για την ερώτησή σας ε μέσω της δοκιμασίας σου παίρνουν οι πολίτες, διαβεβαιώνοντας τους ότι η πολιτεία βρίσκεται στο πλάι τους και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν».

Τον πυροσβέστη που υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου εν ώρα υπηρεσίας και νοσηλεύεται στο 251 ΓΝ Αεροπορίας επισκέφτηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα καμένα – ο απολογισμός

Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων στο Λουτράκι και τον Κουβαρά είναι αποκαρδιωτικός, όπως δείχνει η τελική εικόνα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Εκτός από ορισμένες νησίδες που παρέμειναν άκαυτες όλη η υπόλοιπη περιοχή υπέστη μεγάλη ζημιά. Συνολικά κάηκαν 18.000 στρέμματα(.
Ας δούμε και κάποια ποιοτικά στοιχεία Δηλαδή τι ήταν αυτό που κάηκε. Συνολικά 11.000 στρέμματα δάσους χάθηκαν. Τα βλέπουμε με το βαθύ πράσινο χρώμα : δάση κωνοφόρων πευκοδάση, με το ανοιχτό πράσινο: θάμνοι φρύγανα πουρνάρια και με το πορτοκαλί, 5.500 στρέμματα αγροτική γης ελαιώνες κτλ που κάηκαν ενώ και ένα μικρό τμήμα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που υπέστη ζημιά
Με την λεπτομερή απεικόνιση μέσω δορυφόρου είναι πιο εύκολο να υπολογιστεί και η οικονομική ζημιά
Στα στοιχεία από το δορυφόρο SENTINEL 2 βλέπουμε την τελική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στον Κουβαρά Αττικής Εδώ κάηκαν 40.000 στρέμματα κυρίως δασικής έκτασης με οικισμούς.

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Ελβίρα Κρίθαρη, Βασίλης Σιώμος, Νίκος Πιτσιακίδης, Κατερία Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση