Ν. Χριστοδουλάκης στο Πρώτο: Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η κριτική της ΝΔ για τα μερίσματα (audio)

Xristodoulakis

Η κριτική που ασκεί η ΝΔ σε σχέση με την οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την φορολόγηση μερισμάτων, η οποία υποστηρίζει ότι αν αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης οι εταιρείες θα μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Ελλάδας, «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα» σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλάκη, υπεύθυνο για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής του Ινστιτούτου “In Social”.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, διευκρίνισε καταρχήν ότι η φορολογία των μερισμάτων αυτών δεν αφορά τα κέρδη.

Συγκεκριμένα, είπε πως «τα κέρδη φορολογούνται με 22%, έναν συντελεστή σχετικά χαμηλό επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ακόμα και το άθροισμα να πάρει κανείς, το 22 συν 5 που είναι το 27%, παραμένει ένα από τα πιο χαμηλά αθροίσματα φορολογίας, κερδών και μερισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προσέθεσε.

«Το γεγονός ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στα μερίσματα, ήρθε τον Ιανουάριο ο ΟΟΣΑ και τη συνέστησε στην κυβέρνηση ως απολύτως αναγκαία και είπε ότι η φορολογία στα μερίσματα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Γιατί το είπε αυτό ο ΟΟΣΑ; Για να φύγουν οι επιχειρήσεις; Όχι βέβαια. Για να μη γίνουν επενδύσεις; Όχι βέβαια. Ίσα ίσα, το είπε για να γίνουν επενδύσεις. Διότι συμβαίνει το εξής, όταν η φορολογία στα μερίσματα είναι πολύ χαμηλή, ο μερισματούχους έχει κίνητρο να τα πάρει τα μερίσματα και να τα κάνει κατανάλωση. Αντίθετα, όταν η φορολογία είναι υψηλότερη και γι’ αυτό βλέπουμε σε χώρες όπως η Ιρλανδία που είναι 51%, στη Δανία που είναι 42%, εκεί ο μερισματούχους έχει κίνητρο να τα αφήσει στην εταιρεία τα μερίσματα να μην τα πάρει προσωρινά, να γίνουν επενδύσεις και τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν και η παραγωγή της επιχείρησης και τα κέρδη της επιχείρησης και τα μερίσματα τα οποία θα λάβουν. Έτσι λοιπόν, μία σοβαρή μακροχρόνια επενδυτική στρατηγική είναι να έχεις σχετικά υψηλή φορολογία μερισμάτων. Εάν λοιπόν αυτό είναι το κλειδί που νομίζει η ΝΔ ότι θα φέρει πολλές επενδύσεις, τότε καλό είναι να ξαναδεί τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και πώς οι σοβαρές χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Κρατώντας τη φορολογία των μερισμάτων σε σχετικά υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να μη γίνονται κατανάλωση αλλά να γίνονται εταιρική αποταμίευση. Αυτός είναι ο λόγος. Αυτό είναι το κλειδί» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, ο κ. Χριστοδουλάκης, σχολίασε «εκλογές έρχονται, είδε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια άνοδο, η ΝΔ πέτυχε ένα θεαματικό επίπεδο ψήφων στις πρώτες εκλογές, έχει αγωνία πώς θα το διασφαλίσει έτσι ώστε να πετύχει αυτοδυναμία και πλαγιοκοπεί με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και άλλες δυνάμεις και αυτό εξηγεί πιστεύω σε μεγάλο βαθμό όλη αυτή την ένταση με την οποία επιτίθεται, αναιρεί, κριτικάρει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

Συμπλήρωσε ακόμα, ότι αυτό για το ΠΑΣΟΚ είναι ευπρόσδεκτο, λέγοντας χαρακτηριστικά, «μας δίνει την ευκαιρία και μας ωθεί να ξεδιπλώσουμε και να εξηγήσουμε τις θέσεις μας αλλά και να καταδείξουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, αριθμούς, κοστολόγηση, οτιδήποτε χρειαστεί για την φτώχεια των επιχειρημάτων της Νέας Δημοκρατίας και κατά συνέπεια την υπεροχή του δικού μας προγράμματος και των θέσεων που προβάλλουμε».

«Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί. Μακάρι να συνεχιστεί θα έλεγα, γιατί είναι χρήσιμη. Φεύγουμε από το γνωστό προεκλογικό καβγά που είχε γίνει στις πρώτες εκλογές και μπαίνουμε σε συγκεκριμένα θέματα. Είμαι βέβαιος ότι τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ υπερισχύουν και τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας θα αποδειχθούν και έχουν ήδη αποδειχθεί, δηλαδή, εξόχως τρωτά και διαβλητά» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ερωτηθείς πού επικεντρώνεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδουλάκης, επισήμανε πως κύριος στόχος είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι στο κέντρο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, είναι το πώς η ελληνική οικονομία θα μπει σε ένα δρόμο ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και πώς η ανάπτυξη αυτή θα συμπεριλάβει όσο γίνεται περισσότερους, θα δώσει απασχόληση, θα δώσει προοπτικές πολύ καλύτερων μισθών και πώς θα απλωθεί περιφερειακά.

«Αυτός είναι ο βασικός σκοπός του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς όμως στη διαχείριση αυτής της μετάβασης, αυτής της πολιτικής, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα μεγάλο θέμα που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ αλλά αρνείται να συζητήσει η ΝΔ και φυσικά είναι και το θέμα της φορολογίας, το οποίο πάντα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.  

Μεταξύ των άλλων προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδουλάκης, συμπεριέλαβε και τα ζητήματα ισότητας στη μεταχείριση της περιουσίας, «πράγματα τα οποία στην Ελλάδα είναι αξιοθρήνητα μακριά από το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης», ενώ αναφέρθηκε και στην κατανομή του ΦΠΑ έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στο καλάθι του νοικοκυριού, «όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση