Προβολές ταινιών του Βιμ Βέντερς στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου

pixlr_20230506083128011-01

Το Ινστιτούτο Γκαίτε επιλέγει τις αγαπημένες ταινίες του Βιμ Βέντερς για να τιμήσει τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου.

Στις 20 Απριλίου έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος επί μια δεκαετία διαλογής ξένου προγράμματος της ΕΡΤ και ενεργό μέλος και σύμβουλος χρηματοδοτικών προγραμμάτων κινηματογραφίας για τον ίδιο οργανισμό. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που έμαθε τους Έλληνες να βλέπουν πρωτοπόρους ευρωπαίους σκηνοθέτες που αργότερα έγιναν κατεστημένο, εμπότισε το γνωστό κινηματογραφικό φεστιβάλ με ποιότητα «αλά γαλλικά» και ενσωμάτωσε ασιατική κουλτούρα στο επίπεδο των σινεφίλ. Το αντίο του από το ινστιτούτο Γκαίτε και το φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», έπρεπε και αυτό να είναι κινηματογραφικό… με μουσική εξόδου.

Δύο από τα σημαντικότερα road movies του Βιμ Βέντερς, το «Η Αλίκη στις Πόλεις» και το «Παρίσι Τέξας» θα προβληθούν σε δωρεάν προβολές στη μνήμη του, προβολές που θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας Λουκάς Κατσίκας.

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 19.15 θα προβληθεί το «Η Αλίκη στις Πόλεις» και στις 21.30 το «Παρίσι-Τέξας», δύο ταινίες που τις συνδέει το ταξίδι στους δρόμους και της εσωτερικής περιήγησης.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr