Έφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Δημόπουλος που δίδαξε σινεμά σε μια ολόκληρη γενιά

Η απώλεια του επί σειρά ετών διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλου, που συνέδεσε το όνομα του με μια από τις πιο δημιουργικές εποχές στην πορεία του κορυφαίου κινηματογραφικού θεσμού της χώρας μας, σκόρπισε τη θλίψη σε όλους όσους τον γνώριζαν και εκτιμούσαν το έργο του. Ο Μιχάλης (Μισέλ) Δημόπουλος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, που τον τελευταίο καιρό επιδεινώθηκε.

Φανατικός λάτρης του κινηματογράφου, με μια βαθιά, ουσιαστική και χωρίς έπαρση γνώση των κινηματογραφικών ρευμάτων, αφιέρωσε τη ζωή του στην πορεία του Φεστιβάλ προς τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση. Υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ένας σινεφίλ που δίδαξε με τον τρόπο του σινεμά σε μια ολόκληρη γενιά.

Ο Μισέλ Δημόπουλος είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία και ξεκίνησε την πολύχρονη καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή και στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, τη δεκαετία του ’70.

Ανέλαβε διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004), το οποίο κατόρθωσε, έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Εϊπίδη, να το κάνει διεθνές με σημαντικές αξιώσεις. Συνεργάστηκε ακόμη με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς φορείς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερωμάτων σε δημιουργούς της 7ης Τέχνης.

Επιμελήθηκε τις επιλογές ταινιών στην ΕΡΤ ως υπεύθυνος ξένου προγράμματος (από το 1982 μέχρι και το 1991), αναζητώντας πάντα ένα διαφορετικό σινεμά του δημιουργού από όλον τον κόσμο, με το καλλιεργημένο βλέμμα του κριτικού και του επίμονου σινεφίλ, βαθύ γνώστη της κινηματογραφικής τέχνης. Επιμελήθηκε επίσης αφιερώματα για το ελληνικό σινεμά στο εξωτερικό, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φωτογραφία: Γιώργος Νούνεσης

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η «οικογένεια» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της, αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο, τον οραματιστή και πρωτοπόρο Μισέλ Δημόπουλο, που έφυγε από τη ζωή μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το πολύπλευρο έργο του, οι ανεξάντλητες γνώσεις του, η ακούραστη αφοσίωσή του στο σινεμά, καθώς και η πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, περιγράφουν ιδανικά την προσωπικότητα και την προσφορά του Μισέλ Δημόπουλου. Αυτό που αδυνατούν, όμως, να περιγράψουν είναι το χάρισμά του να αγγίζει τις καρδιές όλων όσοι είχαν την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του».

Ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005 και σε αυτό το διάστημα έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού. Επιμελήθηκε πολλές ρετροσπεκτίβες, αφιερώματα, καθώς και τριάντα εκδόσεις και μονογραφίες αφιερωμένες σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Η βαθιά αγάπη του για τον κινηματογράφο, το ανήσυχο πνεύμα του και η ανάγκη του να ανακαλύπτει νέους δημιουργούς, είδη και τάσεις, τον οδήγησαν να κάνει πραγματικότητα το όραμα της διεθνοποίησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Ήταν πάντα κοντά στο Φεστιβάλ και τους ανθρώπους του. Παρακολουθούσε ταινίες φανατικά και υπερασπιζόταν με πάθος το ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό σινεμά. Θα τον θυμόμαστε πάντα στους διαδρόμους του Ολύμπιον, στο Λιμάνι, στις κινηματογραφικές αίθουσες, ακούραστο και χαμογελαστό, να μιλά με πάθος για τις ταινίες που τόσο αγάπησε, να διευρύνει τους ορίζοντές μας και να μας ταξιδεύει στο πρωτοποριακό και ανήσυχο σινεμά της νέας εποχής.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην Έρση Σωτηροπούλου, στην Καρολίνα, στον Μάρκελλο, στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Μισέλ Δημόπουλος με τη σκηνοθέτιδα Λουκία Ρικάκη στο 45ο ΦΚΘ

Συγκλονισμένος με τον θάνατο του Μισέλ Δημόπουλου, δήλωσε ο Δημήτρης Κερκινός, υπεύθυνος αφιερώματος και τμήματος “Ματιές στα Βαλκάνια”, ο οποίος συνεργάστηκε στενά μαζί του από το 1999. Ο κ. Κερκινός μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Μέρα με Χρώμα” για αυτήν την απώλεια, λέγοντας πως ο Μισέλ Δημόπουλος και ο Δημήτρης Εϊπίδης, συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον σε ένα κοινό όραμα για το θεσμό. Υπήρξαν ουσιαστικά οι θεμελιωτές της διεθνούς και λαμπερής πορείας του Φεστιβάλ διοργανώνοντας αμέτρητα αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, αλλά και εκδόσεις, στις οποίες ανατρέχουν μέχρι σήμερα όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο.

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τη μεγάλη απώλεια του Μισέλ Δημόπουλου, εξέφρασε  ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Βασίλης Γάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ3.
Ο Βασίλης Γάκης συγκινημένος θυμήθηκε την εποχή της συνεργασίας τους με τον Μισέλ Δημόπουλο, που βρισκόταν τότε στο “τιμόνι” του Φεστιβάλ, ενώ ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης επί έξι χρόνια.
“Είχαμε προσπαθήσει τότε από κοινού για την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ”, δήλωσε ο κ. Γάκης μεταξύ άλλων.
“Φροντίζαμε οι τελευταίες δράσεις των Δημητρίων να ολοκληρώνονται λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ και οι ημερομηνίες τους να μη συμπίπτουν” τόνισε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στο περίπτερο του ΦΚΘ που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους και στήθηκε την ίδια εποχή αποτελώντας σήμερα ένα τοπόσημο, που παραπέμπει πάντα στον κινηματογράφο και τον θεσμό αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή ο Μισέλ Δημόπουλος o επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

www.ertnews.gr

Εύα Κουσιοπούλου