«Όσα λένε οι ξενοδόχοι μεταξύ τους» – Ποια ταμεία θα γεμίσουν το καλοκαίρι

Σε νέο ρεκόρ εισπράξεων οδεύει ο ελληνικός τουρισμός του 2024 με μία σειρά επιχειρηματικών κλάδων να αναμένουν μια ισχυρή ένεση στα έσοδα τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα καθώς συνδέονται άμεσα η έμμεσα με την τουριστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων του ελληνικού τουρισμού το 2024 θα καταγραφεί νέα σημαντική αύξηση τουριστικών εισπράξεων τόσο λόγω της αύξησης των αφίξεων καθώς τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όλους σχεδόν τους προορισμούς της χώρας αλλά λόγω και της ανόδου των τιμών στα καταλύματα.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της φετινής θερινής σεζόν που αρχίζει να καταγράφεται, όπως λένε οι ξενοδόχοι μεταξύ τους, είναι η περαιτέρω διάχυση της τουριστικής κίνησης σε «στεριανούς» προορισμούς καθώς τα νησιά είναι fully booked για την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό αφορά όχι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία καρπώνονται και ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Τα ξενοδοχεία αρχικά και τα καταλύματα τύπου «Airbnb» είναι οι κυρίως κερδισμένοι κλάδοι από την άνοδο των εισπράξεων. Βέβαια οι πληρότητες των ξενοδοχείων την υψηλή περίοδο δεν αναμένεται να κινηθούν πολύ πιο πάνω από πέρυσι δεδομένου των ήδη υψηλών ποσοστών της προηγούμενης χρονιάς.

Οι πληρότητες

Σημειώνεται ότι η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κυμάνθηκε τον Αύγουστο του 2023 στο 89% έναντι 88% τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων (ΙΤΕΠ) ωστόσο λόγω τη ανόδου της μέση τιμής (7,9% αύξηση στις τιμές συμβολαίων σε σχέση με το 2023) αναμένεται να καταγράψουν νέα σημαντική αύξηση του τζίρου από τα  10.563,8 εκατ. ευρώ  το 2023 (αύξηση 22,5% σε σχέση με το 2022).

Επιχειρηματικοί κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτιά, αλλά και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι οι πρώτοι άμεσα κερδισμένοι από την τάση του κόσμου να ταξιδεύει όλο και περισσότερο.

Η εστίαση είναι ο αμέσως επόμενος κερδισμένος από την τουριστικό κίνηση κλάδος ενώ ενοικιάσεις γραφείων ταξιδιωτικά γραφεία το εμπόριο οι εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές είναι μεταξύ των ωφελούμενων από τον τουρισμό.

Για παράδειγμα στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις δυο εισηγμένων του κλάδου στο ελληνικό χρηματιστήριο της Autohellas και της Μοτοδυναμικής. Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση της Autohellas στην ετήσια οικονομική της έκθεση τα έσοδα «στο κομμάτι των  τουριστικών ενοικιάσεων,  αναμένουμε να επηρεαστούν από τις θετικές ενδείξεις που έχουμε από όλους τους κλάδους του τουρισμού αλλά και από την διεύρυνση της τουριστικής σεζόν».

Επίσης η Μοτοδυναμική αναφέρει ότι αναμένει και για το 2024 «ουσιώδη ανάπτυξη και αύξηση  των οικονομικών μεγεθών του «καθώς εκτός των άλλων «Οι προβλέψεις μας για τους εισερχόμενους επισκέπτες στην χώρα μας είναι θετικές και ο προγραμματισμός της εταιρίας μας είναι για μια ακόμα πολύ δυνατή τουριστική σεζόν».

Το ΙΝΣΕΤΕ σκιαγραφεί στην ετήσια έκθεση του για την συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομίας τους επιχειρηματικούς κλάδους που βγαίνουν κερδισμένοι από το κύμα των ξένων αφίξεων τη χώρα μας.

Ειδικότερα στα καταλύματα κατανέμεται το 45,3% των τουριστικών εσόδων, στην εστίαση το 18% στις Θαλάσσιες Μεταφορές το 9% στις οδικές μεταφορές το 7,1% στις εναέριες μεταφορές το 5,4% στο εμπόριο το 4,9% στη ψυχαγωγία το 3,8% στα Ταξιδιωτικά Γραφεία 3,7% στην ενοικίαση Αυτοκινήτων το 1,8% και στα συνέδρια το 1%.

Το ΙΝΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η δραστηριότητα του τουρισμού εξαρτάται από και επιδρά σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως μεταφορές (π.χ. ταξίδι με αεροπλάνο και transfer με λεωφορείο), διαμονής (σε ξενοδοχείο ή αλλού), εστίασης (σε εστιατόρια ή bar εντός ή εκτός του χώρου διαμονής), διασκέδασης (περιλαμβανομένων των επισκέψεων σε αξιοθέατα) και κατανάλωσης σε καταστήματα. Έτσι ο τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα που αφορά πολλά και διάφορα μέρη του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού μιας χώρας.

Στο 13% του ΑΕΠ

Παράλληλα λόγω της μεγάλης διασποράς των τουριστικών προορισμών ανά την χώρα, ο τουρισμός παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του εισοδήματος σε πολλές Περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό το ΙΝΣΕΤΕ επικαλείται το ΙΟΒΕ το οποίο επισημαίνεις τις μελέτες του ότι κάθε 1 ευρώ  που δημιουργεί η τουριστική δραστηριότητα, δημιουργεί έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,2 ευρώ και άρα, συνολικά, δημιουργεί 2,2 ΑΕΠ. Δηλαδή, ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας ανέρχεται 2,2.

Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ (2014), ο προκύπτων πολλαπλασιαστής του τουρισμού για την ελληνική τουριστική οικονομία ανέρχεται σε 2,65 που σημαίνει πως για κάθε 1,0 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ και άρα, συνολικά, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ. Συνεπώς, ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό περιλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα ανήλθαν σε € 20,7 δισ., αυξημένες κατά +13,8% έναντι του 2019 (€ 18,2 δισ.) και κατά +17,0% έναντι του 2022 (€ 17,7 δισ.), ενώ οι αφίξεις λαμβάνοντας υπόψη και την κρουαζιέρα ανήλθαν σε 36,1 εκατ. το 2023, αυξημένες κατά +6,1% έναντι του 2019 (34,0 εκατ.) και κατά +20,8% έναντι του 2022 (29,9 εκατ.). Τέλος, η άμεση επίπτωση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023 -σε τρέχουσες τιμές- ήταν € 28,5 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση