Ένθετο Οικονομία: Αξιόπιστες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις οι εταιρείες με υψηλή βαθμολογία ESG

20230331-ENTHETO-OIKONOMIA.00_08_22_16.Still001

Έχοντας περάσει τα δύσκολα, τουλάχιστον προς το παρόν, ως προς την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού, η Ευρώπη παραμένει ανήσυχη για τον επόμενο χειμώνα.

Το Bloomberg συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ευρώπη:

Οι έξι προκλήσεις του καλοκαιριού για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ:

·        Κίνα και ανταγωνισμός για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

·        Ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης

·        Αντικατάσταση καυσίμων

·        Η πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας

·        Οι καιρικές συνθήκες

·        Και η ρωσική παρεμβολή στην προμήθεια της ΕΕ με LNG

Να σημειωθεί ότι ενώ οι ροές προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών φυσικού αερίου έχουν μειωθεί, οι εισαγωγές LNG – οι οποίες δεν υπόκεινται σε περιορισμούς – από τη χώρα έχουν αυξηθεί. Από το σύνολο των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG πέρυσι, το 14% προήλθε από τη Ρωσία με την ΕΕ να μην προχωρά σε κυρώσεις καθώς θα αποτελούσε σημαντική πρόκληση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με στελέχη  της εταιρείας Onex.

Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια από νέους 25-39 ετών με χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια για πολύτεκνους. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Οι εταιρείες με υψηλή βαθμολογία στο τρίπτυχο του ESG δηλαδή περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση είναι πιο αξιόπιστες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αν και η ελληνική αγορά είναι ακόμα σε φάση εκπαίδευσης σχετικά με την αναγκαιότητα των ESG ωστόσο διαπιστώνεται ότι είναι μία αναδυόμενο τάση επισημαίνει η Σουζάνα Χατζηβασιλείου Πολιτικός Επιστήμονας με ειδίκευση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη & Επικοινωνία και Συνιδρύτρια της Consensus Consulting σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου

Αφήστε μια απάντηση