Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ

μισθος

Σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ανεπαρκή και ψηφοθηρική» χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την αύξηση.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι «η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».

Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, από την Ιεράπετρα, όπου βρίσκεται είπε χαρακτηριστικά: «Όπως είπα και χθες από το Ηράκλειο, εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό. Και από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας.

Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα του ελληνικού λαού. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους. Έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και, βέβαια, να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το λέω και εδώ από την Κρήτη όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των συμπολιτών μας, που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα».

«Είναι φανερό ότι δεν καλύπτει τις απώλειες όλων αυτών των χρόνων από τον πληθωρισμό, από την ακρίβεια, θα πρόσθετα και την αύξηση των επιτοκίων, γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν δάνεια» ανέφερε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

«Αυτό που λέει (σ.σ. η κυβέρνηση) γενναία αύξηση, είναι ο μισθός του 2023, να είναι περίπου ο μισθός του 2011» προσέθεσε ο κ. Παφίλης. 

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ύψος του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε, εκτιμώντας ότι «με κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ εξαπατά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που χειμάζονται από τις ανατιμήσεις, την ένδεια και την δυστυχία».

Χυδαίο «Μαυρογιαλουρισμό» λίγο πριν τις εθνικές εκλογές χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την αύξηση του κατώτατου μισθού και προτείνει αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση