Θ. Πλεύρης: «Διασφαλισμένη» η επάρκεια φαρμάκων – Δεν θα επιβαρυνθούν πολίτες

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων και διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια γενόσημων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Παιδικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αναλγητικά υπο εξαφάνιση. Η έξαρση των ιώσεων σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή έχουν στερέψει τα φαρμακεία.

«Λείπουν αντιβιοτικά. Εγώ προσωπικά έχω να παραλάβω εισπνεόμενα τουλάχιστον μια εβδομάδα», δήλωσε η Φαρμακοποιός Μαρία Δερμάνη.

«Συνιστούμε αρχικά ψυχραιμία και υπομονή από τους πολίτες ότι αν δεν είναι απαραίτητο και δεν χρήζει το φάρμακο να χρησιμοποιηθεί άμεσα να μην γίνεται απλά αποθήκευση στο σπίτι», επισήμανε ένας άλλος φαρμακοποιός, ο Εμμανουήλ Ξημέρης.

Το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός και η επάρκεια στην αγορά και τα νοσοκομεία είναι διασφαλισμένη τόνισε ο υπουργός υγείας από την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα χορηγούνται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του τρόπου διάθεσης των μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Διευκρινίστηκε ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν από την οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας

«Πολύ φθηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το επόμενο 10ημερο θα δούμε σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός υγείας συμπλήρωσε ότι η επάρκεια θα εξασφαλιστεί με γενόσημα : «Το γενόσημο είναι ένα ασφαλές φάρμακο. Είναι ξεκάθαρο. Την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την εμπιστεύονται τεράστιες πολυεθνικές για να παράγουν τα πρωτότυπα φάρμακά τους».

Ο ΕΟΦ θα ενημερώνει άμεσα τους πολίτες, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, για τις ελλείψεις ώστε να μπορούν να προμηθευτούν άλλα, αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας.

Η κατανάλωση σε φάρμακα φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη.

Στο επίκεντρο οι χειρισμοί της Κυβέρνησης για τις ελλείψεις φαρμάκων 

Οι ελλείψεις στα φάρμακα πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πήρε εγκαίρως μέτρα.

«Όσο η ζοφερή πραγματικότητα των ελλείψεων στα φάρμακα εκθέτει την κυβέρνηση και κυρίως τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Πλεύρης αποθρασύνεται: Φταίνε οι πάντες εκτός από τον ίδιο» ανέφερε ο Ανδρέας Ξάνθος, Τομεάρχης Υγείας και Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.

Για ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις αυξήσεις στις τιμές στα φάρμακα έκανε λόγο ο Θάνος Πλεύρης: «Ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολλάκης συνειδητά άλλαξαν τρόπο τιμολόγησης το 2018 και το 2019, ευνοήθηκαν οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες».

«Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έλεγχο των εξαγωγών και βέβαια μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική κρίση και της αύξησης του κόστους ζωής, οφείλει να μειωθεί η συμμετοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων στην αφορά των φαρμάκων» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται να φθάσουν στα φαρμακεία και τα εισπνεόμενα για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Βασίλης Σιώμος, Μαίρη Σκανδάλη / Επιμέλεια: Ελίνα Κολυβά 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση