“Αγγέλα”: Μία ανατρεπτική εκδοχή για τον έρωτα και τον αγώνα των κατώτερων οικονομικά τάξεων

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την «Αγγέλα», μία ανατρεπτική εκδοχή του γνωστού έργου του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε  σκηνοθεσία  & δραματουργική επεξεργασία Δημήτρη Μπίτου, κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ηθοποιό, Ιωάννα Παγιατάκη που ενσαρκώνει τον ρόλο της Αγγέλας, το έργο απηχεί την πικρία από το αναποδογυρισμένο όνειρο της μεγάλης Αθήνας.

Η υπόθεση θέλει μία νεαρή υπηρέτρια που εργάζεται σε ένα πλούσιο σπίτι της Αθήνας, να αυτοκτονεί. Η Αγγέλα έρχεται από την επαρχία και παίρνει τη θέση της. Γνωρίζεται με τον αδελφό της άτυχης κοπέλας και τον ερωτεύεται. Εκείνος προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της αδελφής του. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπλεγμένος σε μία υπόθεση πολύ πιο σκοτεινή απ’ όσο υποψιαζόταν.

Η «Αγγέλα», έργο γραμμένο το 1957 στη Μόσχα, παρουσιάζει με ρεαλισμό την μετεμφυλιακή Ελλάδα, που μαστίζεται από την ανεργία και τη διαφθορά, μέσα από την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα: αυτή των γυναικών της επαρχίας που εργάζονται στα αστικά σπίτια, σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα. Η καταπίεση τους, με την συνενοχή των αρχών, δημιουργεί ένα σκηνικό συγκάλυψης και τρόμου. Στις ταράτσες των πλούσιων αυτών σπιτιών, η φωνή των γυναικών αρθρώνεται μέσα από ενοχές, ελπίδες και απωθημένα. Μια φωνή υποταγής, μια φωνή αντίστασης ή μια κραυγή απελπισίας;

www.ertnews.gr

Μπέλλα Θεριού