Άλμα του πληθωρισμού στο 12,1% στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο – Νέο ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Εφιαλτικό άλμα έκανε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον τρέχοντα μήνα, μετά τις τάσεις συγκράτησης που εμφάνισε το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου. Εκτινάχθηκε στο 12,1%, προκαλώντας νέα πίεση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και φόβους για χειρότερες μέρες όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση. 

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο τιμάριθμος στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,7% από τον Αύγουστο (ήταν 11,4%) σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (11,2% κατά την Eurostat). Στο 11,6% ήταν τον Ιούνιο.  

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη, καθώς αναρριχήθηκε στο 10%, από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο.  

Στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο). 

Μεγάλη αύξηση (10,9%) σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ενώ αντίθετα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση, από 6,6% τον Αύγουστο. Επιβράδυνση καταγράφηκε και στην Ισπανία. 

Διψήφια ποσοστά πληθωρισμού εμφανίζουν συνολικά 10 χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό εμφανίζει η Εσθονία με 24,2% και ακολουθούν Λιθουανία (22,5%), Λετονία (22,4%), Ολλανδία (17,1%), Σλοβακία (13,6%), Ελλάδα (12,1%), Βέλγιο (12%), Αυστρία (11%), Γερμανία (10,9%) και Σλοβενία (10,6%). 

Ο δομικός πληθωρισμός  της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε ετήσια άνοδο 4,8% τον Σεπτέμβριο, από 4,3% τον Αύγουστο.   

Η συνεχιζόμενη «κούρσα» του πληθωρισμού ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για νέες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ τον Οκτώβριο, και νέες επακόλουθες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων.   

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος, Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση