Πώς επηρεάζει τις αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία – Σε ιστορικό χαμηλό το ευρώ

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται οι αγορές σήμερα με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας βρετανικής κυβέρνησης που αναμένεται να αυξήσει τον δανεισμό της χώρας.

Το ευρώ καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στα 0,96 δολάρια. Έντονα καθοδική πορεία ακολουθεί και η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7,5% σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου οι δείκτες σημειώνουν απώλειες της τάξης περίπου του 1% αν και νωρίτερα η πτώση ήταν μεγαλύτερη.

Το πλέον ανησυχητικό για την ευρω-οικονομία είναι το ράλι που καταγράφεται στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων υπό τον φόβο της ύφεσης και μάλιστα όχι μόνο του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Γερμανίας. Το ιταλικό ομόλογο έχει αυξηθεί στο 4,46%, ενώ το ελληνικό 10ετές ξεπέρασε το 4,6%.

Δύο είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επενδυτών:

  • Πρώτον αν το δημόσιο χρέος της Ιταλίας που υπολογίζεται σε 2,77 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών της ευρωζώνης μπορεί να συμπαρασύρει την ευρωοικονομία σε μία νέα κρίση χρέους με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την Ιταλία.
  • Και το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ποια δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση και αν αυτή θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και όλα αυτά σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση