N. Mηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου για μετανάστες – Δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί στα επίσημα στοιχεία (video)

«Έχουμε αποτρέψει την είσοδο 50.000 μεταναστών μόνο τον Αύγουστο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης λέγοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου για μετανάστες».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λίγες ώρες πριν καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο έκανε λόγο για ανακολουθίες στην υπόθεση που, όπως υποστήριξε, «έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης».

«Εμφανίστημε μια ομάδα μεταναστών σε μια νησίδα. Όπως αποδείχτηκε ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας» δήλωσε ο κ. Μηταράκης κατηγορώντας όλους όσοι ζητούσαν, όπως είπε, «οι ελληνικές αρχές να βγουν εκτός των συνόρων και να επέμβουν σε τουρκικό έδαφος», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση στον Έβρο.

«Οι διακινητές σπρώχνουν με τη βοήθεια των Τούρκων μετανάστες στον Έβρο»

Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα ότι έχουν ύποπτο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνουν οι διακινητές είναι ότι φέρνουν κόσμο στην τουρκική όχθη, με τη βοήθεια της τουρκικής στρατοφυλακής. Τους βοηθάνε να πάνε μέσα στο ποτάμι και την ίδια μέρα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κατά σύμπτωση έχουν τα στοιχεία αυτών από πριν βρεθούν στη νησίδα καταθέτουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Ανθρώπου ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδος για να πάμε να τους ψάξουμε πέρα του Φράχτη, να τους βρούμε και να τους φέρουμε μέσα».

Μιλώντας για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο και το θάνατο της 5χρονης Μαρίας (σ.σ.το κορμάκι της οποία κατά δήλωση της οικογένειάς της έχει θαφτεί στη νησίδα), ο κ. Μηταράκης αμφισβήτησε το τραγικό συμβάν που προκάλεσε την παρέμβαση διεθνών Οργανώσεων.

«Στη λίστα που καταθέσαν στις 20 Ιουλίου στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εμφανίζουν την οικογένεια να έχει τέσσερα παιδιά, κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα υπάρχουν τα τέσσερα παιδιά γεννηθέντα τις ίδιες ημερομηνίες», υποστήριξε.

Ερωτηθείς για το αν  θεωρεί ότι η οικογένεια δεν έχασε κανένα παιδί και το όλο θέμα ήταν ένα ψέμα για να αναγκάσουν τις ελληνικές Αρχές να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα απάντηξε ξανά ότι τέσσερα παιδιά δηλώθηκαν από την οικογένεια, αναλύοντας το σκεπτικό του με τις φερόμενες ανακολουθίες των μαρτύρων. «Στη λίστα εμφανίζεται μια Μαρία, στους ζωντανούς εμφανίζεται μια Μάγια», ανέφερε επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί στα επίσημα στοιχεία».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός ζητήματος απέναντι στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τώρα κάποιοι δηλώνουν ότι η Μάγια είναι η δίδυμη αδελφή της 5χρονης Μαρίας και δεν είχε δηλωθεί στη λίστα. «Η ιστορία έχει πολλά ερωτηματικά. Γι αυτό θα δω τον κ. Ντογιάκο για το πώς εμπλέκονται διάφοροι άνθρωποι στα κυκλώματα» αποκαλύπτωντας ότι η ταρίφα είναι 3.000 – 3.5000 ευρώ το άτομο.

«Είναι πολύ μεγάλη δουλειά το μεταναστευτικό και αυτό το χρήμα δεν πάει μόνο στους απέναντι, πάει γενικότερα σε πολλούς που εμπλέκονται», επισήμανε.

Ο κ. Μηταράκης αναφορικά με το θέμα και την έρευνα του Έλληνα δημοσιογράφου στην νησίδα που παρίστανε τον μεταφραστή ο υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε κινηθεί νομικά κατά της Μ.Κ.Ο. που παραβίασε τη συνεργασία με το υπουργείο υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο».

«Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος εμφανίζεται ως εργαζόμενος της ΜΚΟ, άρα αρθρογραφούσε για ένα περιστατικό το οποίο “έσπρωχνε” η Οργάνωση. Αυτό είναι θέμα δεοντολογίας» είπε. Eρωτηθείς αν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα κινηθεί νομικά απέναντι σε έναν δημοσιογράφο ο ίδιος ανταπάντησε ότι οι νομικές ενέργειες αφορούν την ΜΚΟ που παραβίασε τις μεταξύ τους συμφωνίες.

O υπουργός τόνισε ότι «φέτος η Ελλάδα θα είναι το 5% των αφίξεων μεταναστών στη Νότια Ευρώπη ενώ το 2015 ήταν περίπου το 60%. Αυτό δημιουργεί αντιδράσεις».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση