Σύνοδος ΝΑΤΟ: Θετική η πρώτη αποτίμηση από την κυβέρνηση – Επίθεση Κιλιντζάρογλου στον Ερντογάν

Θετική η πρώτη αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να στέλνει μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας ότι παρά την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε θέμα σε βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που συμμετείχε στη Μαδρίτη, ενώπιον των Συμμάχων.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή εντός της Συμμαχίας για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε και μπορεί να είναι η Συμμαχία το πεδίο επίλυσης οποιωνδήποτε διμερών διαφορών μεταξύ οποιωνδήποτε μελών της Συμμαχίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πόρτα της χώρας μας παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία.

«Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει στο παρελθόν, το άκουσα μετά τον Έβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια. Συναντηθήκαμε με τον κύριο Ερντογάν. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα. Εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020», είπε ο πρωθυπουργός.

Μια ευρεία ατζέντα θεμάτων συζήτησαν για πάνω από μία ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ των οποίων και το Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας […] Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία».

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε επίθεση στον Ερντογάν ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, για τη στάση που κράτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Τώρα μας έρχεται και αναρωτιέται στο γιατί εξοπλίζονται (τα νησιά) Πού ήσουν αδερφέ τόσο καιρό; Τώρα το έμαθες; Η εξωτερική πολιτική είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται βαθιά διπλωματία», είπε ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα αναγνώρισε το ζήτημα της τρομοκρατίας που απασχολεί την Άγκυρα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι σύνθετο στην αντιμετώπισή του. Ειδική αναφορά έκανε και στα εξοπλιστικά.

«Η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κάνει πολύ συγκροτημένα τα τελευταία τρία χρόνια, εντός των δημοσιονομικών περιορισμών […] Τα πιο πολλά από αυτά τα κάναμε χωρίς να έχουμε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης […] Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ της πώλησης νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία τάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

«Αυτό που είπα ήταν αυτό που είχα πει και το Δεκέμβριο όπως θυμάστε: Θα πρέπει να του πουλήσουμε τα μαχητικά F-16 και να εκσυγχρονίσουμε τα επίσης υπάρχοντα. Δε μας συμφέρει να μην το κάνουμε αυτό και τους το είπα ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η θέση μου από το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο Φανάρι, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βρέθηκε αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να εκφράσει την υποστήριξη της στο πρόσωπο του Πατριάρχη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχε στο περιθώριο της συνόδου και ο πρόεδρος της Κύπρου, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις με έμφαση στο Κυπριακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας για πιθανές νέες τουρκικές προκλήσεις

Θετικό πρόσημο βάζει η Αθήνα στα αποτελέσματα που έχει παράξει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε εδώ στη Μαδρίτη.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διπλωματική αντεπίθεση που είχε ως απαρχή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, παρήγαγε απτά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έλαβε σαφές σήμα από τον πρόεδρο Μπάιντεν: να μην υπάρξει κλιμάκωση στο Αιγαίο.

Πρόκειται για το δεύτερο ηχηρό μήνυμα, καθώς έχει προηγηθεί το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Βρυξέλλες να καλούν τη γείτονα να εγκαταλείψει την όχθη των απειλών και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο…

Εκτίμηση της Αθήνας στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο στο πεδίο.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κινητικότητα στο πεδίο. Το 2020 είχαμε κινητικότητα, τώρα δεν έχουμε τίποτα. Δεν βλέπουμε καμία κίνηση», αναφέρουν πηγές.

Η χώρα μας, πάντως, δε θα σταματήσει να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας σε άπαντα τα διεθνή fora, καθώς μπροστά μας ανοίγεται ένα ακόμα ορόσημο: η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη.

Όσον αφορά στο μέτωπο των F-16 για την Τουρκία, αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι πώς, πέρα από το Λευκό Οίκο, υπάρχει και το Κογκρέσο. Και από αυτό περνάει το πράσινο ή το κόκκινο φως στη γείτονα για την έγκριση της πώλησης.

Μέχρι τώρα, πάντως, το κλίμα είναι αρνητικό για την Άγκυρα.

Αποστολή Μαδρίτη: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση