Κίνα: Ύποπτες παρεμβολές απείλησαν την εκτόξευση διαστημικής αποστολής – Ερευνούν αν επρόκειτο για σαμποτάζ

«Εκτός πορείας» θεωρείται ότι θα μπορούσε να τεθεί ένας πύραυλος, από ένα σήμα που λίγο έλειψε να επηρεάσει τα συστήματα πλοήγησής του, κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων του Τζιουκουάν στην επαρχία Γκανσού της Κίνας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε, μια συσκευή ηλεκτρομαγητικών παρεμβολών βρέθηκε έξω από το μεγαλύτερο διαστημικό κέντρο της Κίνας ελάχιστες ημέρες πριν από την εκτόξευση τριών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό που κατασκευάζει η χώρα.

Η συσκευή, ονόματι jamming, βρέθηκε σε αυτοκίνητο που κινούταν κοντά στο Κέντρο Εκτόξευσης.

Όπως μάλιστα αναμεταδίδει το Business Insider, το διαστημικό κέντρο δεν διευκρίνισε αν η κίνηση αφορούσε δολιοφθορά, ούτε το ποιος ήταν μέσα στο εν λόγω όχημα, ωστόσο αναγνώρισε ότι οι παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συστήματα πλοήγησης και να θέσουν τον πύραυλο «εκτός πορείας».

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος Shenzhou-14 προγραμματίζεται να εκτοξευτεί την στις 5 Ιουνίου ώστε να μεταφέρει δύο άνδρες και μια γυναίκα στον διαστημικό σταθμό Tiangong.

Βάσει πάντα όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα, ασυνήθιστα ηλεκτρομαγνητικά σήματα ανιχνεύθηκαν στο κέντρο νωρίτερα μέσα στον μήνα Μάιο, οδηγώντας σε πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής τους.

Ο νεοσύστατος διαστημικός σταθμός Tiangong – Το «Ουράνιο Παλάτι»

Εκτιμάται ως η απάντηση της Κίνας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να δεχτούν τη χώρα ως εταίρο εν μέσω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τμήμα του τροχιακού εργαστηρίου τέθηκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2021, ενώ δύο ακόμα αναμένεται να εκτοξευτούν στην επόμενη φάση της συναρμολόγησης.

Με πληροφορίες από Business Insider / Yangtze Evening News

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr