Γιάννης Καρούζος: Οι μισθοί και η κατάσταση στην αγορά εργασίας – Τι γίνεται με την «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Μια νέα εικόνα αρχίζει να διαμορφώνεται στο πεδίο της εργασίας με τις κυβερνητικές αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα να τίθενται σε εφαρμογή. Ο Γιάννης Καρούζος, εργατολόγος, δίνει διευκρινήσεις για το πώς οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν το εργασιακό τοπίο.

Σήμερα, Τρίτη 31/5, η αύξηση της τιμής του κατώτατου μισθού γίνεται πραγματικότητα με τις πρώτες πιστώσεις να έχουν, ήδη, γίνει. Παράλληλα, ξεκινάει αύριο (1/6) νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 0,25% για τον εργοδότη και 0,25% για τον εργαζόμενο.

Συνδυαστικά, οι δύο αυτές αλλαγές προσφέρουν μία καθαρή ωφέλεια στην τσέπη του εργαζομένου και μία αξιοπρεπή διαβάθμιση στο ύψος του κατώτατου μισθού σε σχέση με άλλους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη.

Ένα ακόμα δεδομένο είναι ότι καταργείται από σήμερα το σύστημα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ένα από τα τελευταία συστήματα-αναχώματα της εργασιακής κρίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που ήταν ενταγμένοι στο σύστημα, θα πρέπει να δουλεύουν κανονικά, δεν προστατεύονται από την απόλυση, τις ασφαλιστικές εισφορές τις καταβάλει το κράτος, αλλά θα πληρωθούν κανονικά το επίδομα αδείας, το οποίο θα δοθεί κανονικά από τον εργοδότη.

Τέλος, από αύριο ξεκινάει το σύστημα απογραφής στα σούπερ-μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, αλλά και των τραπεζών, δηλαδή μπαίνοντας στο ψηφιακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ να εντάξουν σε φωτογραφική έκφανση όλες τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού, ώστε από 1 Ιουλίου στις επιχειρήσεις αυτές να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι από 1 Οκτώβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία και για τις λοιπές επιχειρήσεις, με σκοπό μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να διευρυνθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος στον τουρισμό και στον επισιτισμό.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση