Εμπλουτισμένη επανέκδοση του κινηματογραφικού λεξικού «Χλαμύδα» του Άγγελου Πολύδωρου

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, το κινηματογραφικό λεξικό «Χλαμύδα» του Άγγελου Πολύδωρου επανακυκλοφόρησε το 2021 από τις Εκδόσεις Αμαρυσία, εμπλουτισμένο με νέες ταινίες και επιπλέον στοιχεία στις ταινίες της Α’ έκδοσης, νέα σχεδίαση και νέα ταξινόμηση.

Ταινίες που ανήκουν στην κατηγορία που το Hollywood ονόμασε Sword and Sandal Movies, ενώ η γαλλική διανόηση του ‘50 μετονόμασε σε Peplum (Χλαμύδα, στα Ελληνικά).

Η «Χλαμύδα» είναι η πρώτη του μεγάλη έρευνα που κυκλοφόρησε σε βιβλίο (δύο εκδόσεις).

Πρόκειται για φιλμ, που αποτύπωσαν (και συχνότερα διαστρέβλωσαν) την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία και ιστορία (όπως: Ηρακλής, Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες, Ο Τρωικός Πόλεμος, Οδύσσεια, Μέγας Αλέξανδρος, Μασίστας, Σπάρτακος, Ιούλιος Καίσαρ, Κλεοπάτρα, Ο Χιτών), που άφησαν τη σφραγίδα τους –έστω και ως cult movies- στην ιστορία του κινηματογράφου.

Στην εμπλουτισμένη Β΄ έκδοση περιλαμβάνονται:

Μια σύντομη ιστορία της εξέλιξης του είδους από το 1897 μέχρι το 2020:

  • Πλήρης αναλυτικός κατάλογος ταινιών (credits, σύνοψη σχόλια και φωτογραφία)
    συμπεριλαμβανομένων και των νέων ταινιών μετά το 2010: Μαρία Μαγδαληνή, Μπεν Χουρ, Ανάσταση, Οι Θεοί της Αιγύπτου, Αστερίξ: Η Κατοικία των Θεών, Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες, Νώε, Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι, Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου, 300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας, Φωτιά Πάνω Από την Πομπηία, Η Οργή των Τιτάνων, Αθάνατοι και Ο Αετός της Αυτοκρατορίας
  • Πάνω από 270 έγχρωμες φωτογραφίες, αφίσες και στιγμιότυπα από τα backstage.
  • Βιογραφικά σημειώματα των σημαντικότερων σκηνοθετών του είδους.
  • Συνοπτικό ευρετήριο όλων των τίτλων (ελληνικών και ξένων) με τους οποίους έχουν προβληθεί κατά καιρούς οι ταινίες.

Γράφτηκε για την Α’ έκδοση: «Το ευαγγέλιο της Χλαμύδας (…) Ένας οδηγός ταινιών με ήρωες της μυθολογίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης από τα πρώτα χρόνια του σινεμά (…)».

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Αγγελος Πολύδωρος

Ο Άγγελος Πολύδωρος, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου μελέτησε δημοσιογραφία και κινηματογράφο.  Άρχισε να γράφει το 1987 στην εφημερίδα «Αμαρυσία» και κριτική κινηματογράφου ξεκίνησε το 1990, ενώ από το 2011 συνεργάζεται και με το myfilm.gr. Πέραν της κριτικής ταινιών, έχει γράψει πολλά ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα και έρευνες: «Ιστορία της Επιστημονικής Φαντασίας», «Τζέιμς Μποντ και Παγκοσμιοποίηση», «Λογοκρισία και Ελληνικός Κινηματογράφος» (υπό έκδοση) κ.ά.

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος