Μπ. Παπαδημητρίου στο Πρώτο: Μέσω Ζελένσκι θα ακούσουμε την κραυγή αγωνίας του Ουκρανικού λαού (audio)

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να είσαι στη Βουλή και να συμμετέχεις έστω και με αυτόν τον τραγικό τρόπο στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία», τόνισε για την ομιλία Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ελληνική Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Περιμένω και εγώ να τον ακούσω όπως όλοι οι συνάδελφοι μου. Να ακούσουμε τη φωνή του και να δεχθούμε αυτή την κραυγή αγωνίας του Ουκρανικού λαού. Εμείς θα κάνουμε αυτό που είναι και καθήκον μας, θα τον ακούσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις συνεχείς εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου προς τη Δύση για ακόμη πιο αυστηρά οικονομικά μέτρα εναντίον του Πούτιν, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι κατανοεί «γιατί το ζητά αυτό και είναι λογικό, αλλά ήδη τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και συνεχίζουν να σφίγγουν». «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα με τον τρόπο που το ζητά ο κ. Ζελένσκι, γιατί υπάρχει και μια πραγματικότητα. Πρέπει να μείνουμε και εμείς όρθιοι απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Άρα, ενώ το καταλαβαίνω γιατί το ζητά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ως εκ τούτου για να είμαστε ρεαλιστές και να μη λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον, θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά», δήλωσε, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνεται «όσο θα αντικαθιστούμε την εξάρτηση που έχει η Ευρώπη από τη Ρωσία με συναλλαγές με άλλα κράτη, με τα οποία πρέπει να έχουμε μια κάποια διασφάλιση ότι δεν θα αθετούν τις συμφωνίες τους με τον τρόπο που έχει γίνει τώρα».


Αναφορικά με το αίτημα των συνδικάτων για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι θεωρεί λογικό και ακούει με προσοχή «το αίτημα της ΓΣΕΕ να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, εκεί που ήταν πριν τα βαθιά χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κρίση».

«Αν δεν είχαμε αυτή την κρίση που προκαλούν οι τιμές της ενέργειας θα ήμουν πιο ενθουσιώδης για την υποστήριξη του αιτήματος. Τώρα θέλει μια προσοχή. Αν μπορεί να γίνει ή όχι και χωρίς να έχουμε αύξηση της ανεργίας, είναι ένα ερώτημα το οποίο και ο καλύτερος οικονομολόγος δεν μπορεί να το απαντήσει, ειδικά όταν έχεις έκτακτες καταστάσεις. Σίγουρα όμως θα πρέπει να είναι εκεί κοντά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση δεν επιβαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό, αλλά τον επιβαρύνει εμμέσως γιατί πολλά επιδόματα καθορίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό. «Κυρίως επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί οι μεγαλύτερες δεν έχουν πολλούς ανθρώπους να τους πληρώνουν με τον κατώτατο, συνήθως πληρώνονται πάνω από αυτό το επίπεδο. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, όμως, επηρεάζονται πολύ από τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού και για αυτό θέλει προσοχή. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει στην οικονομία με τρόπο που θα είναι δυσμενής για την απασχόληση. Η κυβέρνηση θα παίρνει από την καλή απόδοση της οικονομίας, διότι παραδόξως η Οικονομία αποδίδει για το κράτος καλύτερα. Οι φόροι συλλέγονται καλύτερα και συλλέγονται και αρκετοί φόροι. Άρα οτιδήποτε περισσεύει πρέπει να επιστρέφεται και αυτό γίνεται τώρα για να γιατρεύουμε όσο είναι δυνατόν τις πληγές στα εισοδήματα και στις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι ένας δρόμος ευρωπαϊκός, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυτό κάνουν συνήθως και είναι στα μέτρα του τι αντέχουμε», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Όπως ανέφερε, σε όλες τις κυβερνήσεις στα δυτικά κράτη, στις δημοκρατίες, ο τελευταίος χρόνος της διακυβέρνησης είναι ουσιαστικά προεκλογικός χρόνος και πάντοτε επηρεάζει τις αποφάσεις. «Πρέπει να καταστήσει εξαιρετικά σαφές η πλειοψηφία τι θέλει να κάνει στη χώρα, τι θέλει να πετύχει και πρέπει να το κάνει πρακτικά», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας

Αφήστε μια απάντηση