Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση: Στους δρόμους με σύνθημα την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος

Ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης με συμμετοχή εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κεντρικό αίτημα, η λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας και η ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υπολειτούργησαν λόγω της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ράλι των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα και οι ανατιμήσεις φωτιά σε δεκάδες προϊόντα έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους ενόψει και των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση: να είναι σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης η αύξηση του κατώτερου μισθού, να φτάσει στα 751 ευρώ» τόνισε ο Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την Κλαυθμώνος προς στην Βουλή πορεύτηκαν οι διαδηλωτές με σύνθημα «η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε τους μισθούς». Το παρόν έδωσαν και υγειονομικοί σε αναστολή.

«Η μαζική και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλη τη χώρα έστειλε ισχυρό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την αυξανόμενη αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων» τόνισε η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Θεωρούμε ότι τα 751 ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Θα δώσουμε αγώνα δίπλα τους, δίπλα στους ευάλωτους, δίπλα στους μικροσυνταξιούχους για να γίνει μια αξιοκρατική δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Απεργιακό ραντεβού στο Σύνταγμα είχαν δώσει τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Ο γ.γ. της της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε ότι: «Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν».

Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης πήραν επίσης μέρος στις συγκεντρώσεις.

«Η ακρίβεια δεν είναι θεωρητική χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα» επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στους δύο τροχούς διαδήλωσαν οι διανομείς φαγητού στις κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στην ακρίβεια» είπε το μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κεφαλάς. «Απαίτηση όλων να παρθούν μέτρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ωστόσο με ένταση και προσαγωγές διαδηλωτών έκλεισε η κινητοποίηση μελών του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του λιμανιού για διακίνηση στρατιωτικού υλικού. «Η κυβέρνηση φέρει την ακέραια ευθύνη για τα απαράδεκτα γεγονότα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση