Φ. Καραϊωσιφίδης, αναλυτής: Ξεκίνησε το σχέδιο Β της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία – Τι χάλασε τα αρχικά τους σχέδια

“Έχει ξεκινήσει το σχέδιο Β της εισβολής στην Ουκρανία, που είναι η κύρια ρωσική επίθεση”, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”, ο Φαίδων Καραϊωσιφίδης στρατιωτικός αναλυτής. “Δεν πέτυχε το σχέδιο Α, δεν δραπέτευσε ο Ζελένσκι όπως περίμενε ο Πούτιν, δεν διχάστηκε η χώρα και η κύρια προσπάθεια γίνεται τώρα από Βόρεια και Βορειοανατολικά. Γίνεται πάνω από το Χάρκοβο, μια παλιά βιομηχανική πόλη και έως τώρα ακμάζουσα οικονομικά με σύγχρονα εργοστάσια τεχνολογίας”. “Σίγουρα έχουμε βομβαρδισμούς στον αστικό ιστό στο Χάρκοβο”, σημείωσε “με χρήση όπλων – που τα επόμενα χρόνια θα είναι πηγή κατηγορίας για εγκλήματα πολέμου – βόμβες διασποράς και θερμοβαρικά όπλα, τα οποία μάλλον έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν”,  εκτίμησε.

“Πριν από έξι ημέρες είχαμε την εντύπωση ότι ζούμε την κύρια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αυτό που συνέβη ήταν να απασχολήσουν οι Ρώσοι τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά” εξήγησε.

“Στα Νότια έτσι κι αλλιώς η εξόρμηση γινόταν από την Κριμαία” και εξήγησε γιατί η ρωσική επίθεση επικεντρώθηκε στη Μαριούπολη.

“Η Μαριούπολη είναι πολύ κρίσιμη γιατί ελέγχει την Αζοφική Θάλασσα. Κάτω και αριστερά είναι η Κριμαία που είναι εφαλτήριο της ρωσικής προσπάθειας και από την άλλη πλευρά μέχρι την περιοχή του Ντομπάς που είναι οι δύο αυτοαποκαλούμενες “ανεξάρτητες δημοκρατίες” είναι η Μαριούπολη.  Άρα εκεί ενδιάμεσα υπήρχε ένας θύλακας ουκρανικός και αυτό τον θύλακα τον έχουν κλείσει οι Ρώσοι”.

Θερμοβαρικά όπλα: Τι είναι και πως λειτουργούν

“Τα θερμοβαρικά όπλα είναι μετεξέλιξη της βόμβας Ναπάλμ. Είναι αέριο καύσιμο το οποίο διαχέεται από μία κεφαλή, δημιουργεί ένα αόρατο σύννεφο, το οποίο κατεβαίνει σιγά – σιγά, ρουφάει το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο, αναφλέγεται και το αποτέλεσμα της ανάφλεξης είναι μία έκρηξη η οποία καταστρέφει οτιδήποτε υπάρχει γύρω” εξήγησε ο στρατιωτικός αναλυτής και πρόσθεσε “το τρομερό με αυτό το όπλο είναι ότι ακόμη και εάν βρίσκεσαι σε ένα κλειστό καταφύγιο με κλειδωμένη την πόρτα, αυτή η έκρηξη θα σε σκοτώσει, καθώς το αέριο καύσιμο διαχέεται ακόμη και μέσα από τις χαραμάδες και εξαφανίζει τα πάντα”.

Υπενθυμίζεται ότι Το CNN  ήδη ανέφερε ότι μια από τις δημοσιογραφικές του ομάδες, είδε την ανάπτυξη ρωσικού πολλαπλού εκτοξευτή θερμοβαρικών πυραύλων πλησίον των ουκρανικών συνόρων το Σάββατο το απόγευμα.

Επίσης επισήμανε όσον αφορά στις βόμβες διασποράς που έπεσαν στο Χάρκοβο, πως “Όταν εκρήγνυται μια βόμβα διασποράς διαχέει εκατοντάδες υποπυρομαχικά, τα οποία σκοτώνουν”.

Μίλησε και για τους σκληρούς μισθοφόρους των Ρώσων και για τον ρόλο τους στον πόλεμο. “Είναι αυτοί που θα πέσουν πριν από τις κύριες δυνάμεις για να ανοίξουν το δρόμο, αυτό που ονομάζουμε σαμποτέρ. Τη δράση τους φοβούνται οι Ουκρανοί και ελέγχουν τους πάντες, είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται ήδη στο Κέβο και αλλού. Όταν έρθει η ώρα οι Ρώσοι μισθοφόροι θα καταδείξουν στόχους για πυροβολικό και θα παραπλανήσουν και θα ανατινάξουν καίρια σημεία για να περάσει η κύρια δύναμη.

“Η ομάδα “Wagner” είναι ένας παραστρατιωτικός βραχίονας” εξήγησε. “Πιστεύουμε ότι είναι μία “ιδιωτική οργάνωση” σκληρών μαχητών την οποία εκπαιδεύει το ρωσικό κράτος, χειρότεροι και περισσότερο αδίστακτοι από τους “black water” των Αμερικανών στο Ιράκ”.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση