Η Ιταλία πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη από τις φυσικές καταστροφές

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αν ληφθούν υπόψη οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους, σύμφωνα με έρευνα της πύλης uswitch.com

Τα τελευταία 50 χρόνια, υπήρξε μεγάλη αύξηση στις φυσικές καταστροφές και η μελέτη ανέλυσε ιστορικά δεδομένα για περισσότερες από 15.000 φυσικές καταστροφές από το 1902 έως το 2021. Από 190 χώρες στον κόσμο, η Σερβία βρίσκεται στην 138η θέση. Σύμφωνα με την πύλη uswitch.com, σημειώθηκαν 27 φυσικές καταστροφές στη Σερβία, εκ των οποίων οι 17 ήταν πλημμύρες, εννέα ακραίες θερμοκρασίες και ένας σεισμός. 

Οι καταστροφές σκότωσαν 96 ανθρώπους και επηρέασαν περισσότερους από 224.000 ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι η συνολική υλική ζημιά ήταν περίπου 2,2 δισ. ευρώ. 

Η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα και του νερού, λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, έχει προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας και υψηλότερες ταχύτητες ανέμου. Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε συχνότερες και έντονες φυσικές καταστροφές. Η έρευνα ανέλυσε ξηρασίες, σεισμούς, επιδημίες, ακραίες θερμοκρασίες, πλημμύρες, ομίχλες,  λιώσιμο των παγετώνων, κατολισθήσεις, καταιγίδες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον αριθμό των θυμάτων και των ανθρώπων που επλήγησαν, αναφέρει η EURACTIV.rs. 

Από το 1902 έχουν σημειωθεί 173 φυσικές καταστροφές στην Ιταλία, οι οποίες προκάλεσαν οικονομική ζημιά 187 δισεκατομμυρίων ευρώ, τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Ιταλία επηρεαζόταν συχνότερα από σεισμούς, κατολισθήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις και περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα ατυχήματα. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρωσία, η οποία είχε τον ίδιο αριθμό καταστροφών με την Ιταλία, αλλά με λιγότερα θύματα (περίπου 62.000) και λιγότερες υλικές ζημιές (13 δισ. ευρώ). Η χώρα είχε τις περισσότερες πλημμύρες και πυρκαγιές στην Ευρώπη. 

Η Γαλλία, στην τρίτη θέση, είχε τις περισσότερες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη – 184, που κόστισαν στη χώρα περίπου 61 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία επλήγη περισσότερο από καταιγίδες και πλημμύρες. 

Η Ισπανία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 103 φυσικές καταστροφές που στοίχισαν περισσότερες από 17.000 ζωές. Η Ισπανία κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις υλικές ζημιές, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ. Περίπου 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ισπανία, περισσότεροι από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο αριθμός των θυμάτων ήταν λίγο πάνω από 17.000. 

Στη Ρουμανία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 101 καταστροφές και δύο εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν. Η συνολική υλική ζημιά υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, που έχουν σκοτώσει περίπου 2.800 ανθρώπους από το 1902 και έχουν προκαλέσει ζημιές άνω των 21 δισ. ευρώ. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αλβανία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες που εκτίθενται περισσότερο σε φυσικές καταστροφές. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση, επηρεασμένη από 982 φυσικές καταστροφές. Πάνω από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε αυτά, συνολικά 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν και η οικονομική ζημιά ήταν μεγαλύτερη από 704 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το 1902, έχουν σημειωθεί 39 ξηρασίες στην Κίνα, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα που καλύπτεται από τη μελέτη. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στην τέταρτη θέση, αλλά είχαν τις περισσότερες φυσικές καταστροφές – 1.090, και στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εκτιμώμενες υλικές ζημιές – 1.500 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τις περισσότερες καταιγίδες στον κόσμο – 685. 

Πηγή: Danas.rs 

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr