Ο πάγος του Έβερεστ έχει εξαφανιστεί μέσα σε 25 χρόνια 

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο παγετώνας στο Έβερεστ χάνει πάγο το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, ο οποίος χρειάστηκε δεκαετίες για να δημιουργηθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, έδειξε νέα μελέτη. 

Αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση ότι η ταχεία τήξη των παγετώνων σε ορισμένα από τα υψηλότερα σημεία του κόσμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των κλιματικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων συχνότερων χιονοστιβάδων και ξήρανσης των πηγών νερού από τις οποίες εξαρτώνται περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στα βουνά και την λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών. Ο πάγος που χρειάστηκε περίπου 2.000 χρόνια για να σχηματιστεί στον παγετώνα South Cole έλιωσε σε περίπου 25 χρόνια, που σημαίνει ότι έλιωσε περίπου 80 φορές πιο γρήγορα από ό,τι χρειάστηκε για να σχηματιστεί. 

Ενώ η τήξη των παγετώνων μελετάται ευρέως, λίγη επιστημονική προσοχή έχει δοθεί στους παγετώνες στα υψηλότερα σημεία του πλανήτη, λένε οι επιστήμονες σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science. 

Μια ομάδα επιστημόνων και ορειβατών επισκέφτηκε τον παγετώνα το 2019 και συνέλεξε δείγματα από τον πυρήνα πάγου μήκους 10 μέτρων. Εγκατέστησαν επίσης τους δύο μεγαλύτερους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς στον κόσμο για να συλλέξουν δεδομένα και να απαντήσουν στο ερώτημα: Επηρεάζονται οι πιο απρόσιτοι παγετώνες στη Γη από την κλιματική αλλαγή που σχετίζεται με τον άνθρωπο; 

«Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι, και σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990», δήλωσε ο Paul Majewski, επικεφαλής της αποστολής και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Κλιματική Αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Maine. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα έφτασε στα υψηλότερα σημεία στη Γη, αλλά επίσης διατάραξε τη βασική ισορροπία που παρέχουν οι χιονισμένες επιφάνειες. 

«Είναι μια πλήρης ανατροπή από αυτό που συνέβαινε στην περιοχή, κατά τη διάρκεια πιθανώς ολόκληρης της περιόδου ανθρώπινης κατοχής στα βουνά», είπε ο Majewski στο CNN. «Και έγινε πολύ γρήγορα». Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πάγος στον παγετώνα έχει μειωθεί κατά περίπου 55 μέτρα το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η κάλυψη του χιονιού στον παγετώνα υποχώρησε, δίνοντας τη θέση της στον πάγο, και αυτή η αλλαγή πιθανότατα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Η απώλεια πάγου ήταν η πιο έντονη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτή η μετατροπή του χιονιού σε πάγο σημαίνει ότι ο παγετώνας δεν μπορεί πλέον να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, γεγονός που επιταχύνει την τήξη του. 

Οι προσομοιώσεις του μοντέλου δείχνουν ότι λόγω της ακραίας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η τήξη ή η εξάτμιση σε αυτή την περιοχή μπορεί να επιταχυνθεί κατά περισσότερο από 20%, αφού το κάλυμμα του χιονιού μετατραπεί σε πάγο. Η πτώση των επιπέδων σχετικής υγρασίας και οι ισχυρότεροι άνεμοι είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. 

Εκτός από τις συνέπειες που αισθάνονται όσοι εξαρτώνται από το νερό των παγετώνων, η ταχεία τήξη θα μπορούσε επίσης να κάνει πιο δύσκολες τις αποστολές στο Έβερεστ, καθώς η κάλυψη του χιονιού και του πάγου θα γίνεται όλο και πιο λεπτή τις επόμενες δεκαετίες. 

Πηγή: Kurir.rs 

Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς  

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr