Με ενέργειες του ΟΣΔΕΛ νέο καίριο χτύπημα κατά της διαδικτυακής πειρατείας

Τον πε­ρα­σμέ­νο Νο­έμ­βριο, ο Ορ­γα­νι­σμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου, με­τά από εκτε­τα­μέ­νη έρευ­να, που διε­ξή­γα­γαν τα στε­λέ­χη του αρ­μό­διου τμή­μα­τος, στο δια­δί­κτυο και με­τά από τις κα­ταγ­γε­λί­ες συμ­βα­σιού­χων δη­μιουρ­γών και εκ­δο­τών, εντό­πι­σε 16 ιστό­το­πους με πει­ρα­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο. Στη συ­νέ­χεια προ­χώ­ρη­σε άμε­σα στην υπο­βο­λή αι­τή­μα­τος προς την Επι­τρο­πή για τη Γνω­στο­ποί­η­ση Δια­δι­κτυα­κής Προ­σβο­λής Δι­καιω­μά­των Πνευ­μα­τι­κής Ιδιο­κτη­σί­ας και Συγ­γε­νι­κών Δι­καιω­μά­των (ΕΔΠ­ΠΙ) του ΟΠΙ, ζη­τώ­ντας τη δια­κο­πή της πρό­σβα­σης σε αυ­τούς τους ιστό­το­πους από τους πα­ρό­χους δια­δι­κτύ­ου στην Ελ­λά­δα.

Όπως αναφέρει ο ΟΣΔΕΛ: «Με την από­φα­σή της Νο 37/2021, που δη­μο­σιεύ­τη­κε στις αρ­χές Ια­νουα­ρί­ου 2022, η Επι­τρο­πή έκα­νε δε­κτό το αί­τη­μα του ΟΣ­ΔΕΛ και διέ­τα­ξε τους πα­ρό­χους να προ­χω­ρή­σουν στη δια­κο­πή της πρό­σβα­σης στους πα­ρα­κά­τω ιστό­το­πους που δια­κι­νού­σαν πα­ρά­νο­μα προ­στα­τευό­με­νο πε­ριε­χό­με­νο: cupdf.com, pdfslide.org, pdfslide.net, pdfslide.us, pdfslide.tips, dokumen.tips, vdocuments.mx, vdocuments.site, vdocuments.in, vdocuments.es, fdocuments.org, fdocuments.fr, fdocuments.net, fdocuments.in, fdocuments.us και pdfdrive.com.

Οι πά­ρο­χοι COSMOTE, Vodafone και Wind, συμ­μορ­φού­με­νοι με την από­φα­ση της ΕΔΠ­ΠΙ, διέ­κο­ψαν την πρό­σβα­ση και στους 16 προ­α­να­φερ­θέ­ντες ιστό­το­πους.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ, στο πλαί­σιο της απο­στο­λής του, ερευ­νά συ­στη­μα­τι­κά την πα­ρά­νο­μη κυ­κλο­φο­ρία και διά­θε­ση προ­στα­τευό­με­νων έρ­γων λό­γου στο δια­δί­κτυο. Το Τμή­μα Anti-piracy συ­γκε­ντρώ­νει και δια­χει­ρί­ζε­ται τις κα­ταγ­γε­λί­ες δη­μιουρ­γών κι εκ­δο­τών και όταν εί­ναι εφι­κτή η συλ­λο­γή απο­δει­κτι­κού υλι­κού, προ­χω­ρά στις απα­ραί­τη­τες κα­τά πε­ρί­πτω­ση νο­μι­κές ενέρ­γειες.

Η συ­νέ­χι­ση των προ­σπα­θειών για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του φαι­νο­μέ­νου της πει­ρα­τεί­ας βι­βλί­ων στο δια­δί­κτυο απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα για τον ΟΣ­ΔΕΛ. Με την ενερ­γή συμ­βο­λή των συγ­γρα­φέ­ων και των εκ­δο­τών τους οποί­ους εκ­προ­σω­πεί, σκο­πεύ­ει να εντα­τι­κο­ποι­ή­σει το πρό­γραμ­μα Anti-piracy και να υλο­ποι­ή­σει κα­μπά­νιες ενη­μέ­ρω­σης της κοι­νής γνώ­μης για τη ση­μα­σία του σε­βα­σμού και της προ­στα­σί­ας των πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος