Εγκληματολόγος στο Πρώτο για το έγκλημα στην Χαριλάου: Ζήτημα ασφάλειας η βία στην μέση του δρόμου (audio)

«Θα πρέπει να δούμε αν πρόκειται για μια βία στα πλαίσια του φαινομένου της οπαδικής, που συνήθως την βλέπουμε να διαπράττεται λίγο διαφορετικά ή αν υπάρχουν κάποιες άλλες παράμετροι» επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού, σε σχέση με την φονική επίθεση εναντίον των τριών νέων στην Θεσσαλονίκη, με οπαδικά κίνητρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Συνδέοντάς το με κάποιες συλλήψεις λίγες μέρες πριν, που βρέθηκε και οπλοστάσιο σε ανθρώπους που φέρονται να είναι οπαδοί ομάδων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όχι απλά δεν έχουμε τελειώσει με την οπαδική βία αλλά ότι έχει φύγει και από τα στενά πλαίσια του φαινομένου του χουλιγκανισμού που αντιμετωπίζαμε κάποιες δεκαετίες παλιότερα» συνέχισε η κ. Αλβανού.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός, πρέπει να επισημάνουμε ότι είτε μιλάμε για οπαδική βία είτε για άλλους λόγους, μιλάμε για μια πράξη βίας που συμβαίνει στα καλά καθούμενα στον δρόμο και εγείρει ένα ζήτημα για την ασφάλεια, σημείωσε η εγκληματολόγος. «Το να λαμβάνουν χώρα τέτοια εγκλήματα στην μέση του δρόμου εγείρει ένα ζήτημα ασφάλειας και αποτελεί ένα άλλο ποιοτικό στοιχείο, γιατί ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε πραγματικά να θυματοποιηθεί. Αυτά δεν είναι υγιή σημάδια σε μια κοινωνία».

Σχολιάζοντας η κ. Αλβανού τις μαρτυρίες κατοίκων που άκουσαν στην διάρκεια της φονικής επίθεσης κάποιον από τα θύματα να παρακαλά να σταματήσουν να τον χτυπούν, είπε χαρακτηριστικά «αυτό το στυγνό στοιχείο της έλλειψης ενσυναίσθησης είναι ιδιαίτερα προβληματικό σημείο, γιατί το βλέπουμε σε δράστες οι οποίοι δεν έχουν καμία επαφή με το θύμα και όχι απλά δεν νιώθουν τύψεις, αλλά ίσα ίσα εντείνουν και υπάρχει ένα σαδιστικό στοιχείο, ο πόνος ο οποίος προκαλούν να ερεθίζει στο να προκαλέσουν παραπάνω πόνο. Το πόσο στυγνά διαπράττεται η βία και το είδος της βίας, δηλαδή η σωματική επαφή στην άσκησή της, όπου πραγματικά νιώθω τι επιφέρω στον άλλον είναι ένα συγκλονιστικό στοιχείο, ότι συνεχίζω και επιφέρω τον θάνατο παρά τις παρακλήσεις του θύματος».


 

Όπως εξήγησε στην συνέχεια η κ. Αλβανού, ένα βασικό στοιχείο που βλέπουμε να επηρεάζει κάθε μορφή βίας όταν περιλαμβάνει εμπλοκή πολλών ανθρώπων μαζί, είναι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δυνατότητα συνεννόησης και πρόκλησης της απόφασης για βία και διευκόλυνση όλης αυτής της κατάστασης. «Είναι σημαντικό κομμάτι, γιατί ενώ παλιότερα χρειαζόταν η φυσική παρουσία για την συνεννόηση, αφήνοντας και ένα άλλο ίχνος για τις αρχές, εδώ το έχουμε πλέον μέσα από το διαδίκτυο, ενώ έχουμε και το darkweb. Υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σήμερα μιλάμε για το φαινόμενο οπαδικής-αθλητικής βίας στο οποίο εμπλέκονται και ομάδες ακραίων ιδεολογιών, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Μάλιστα δεν έχουν συνδεθεί μόνο με το φαινόμενο οπαδικής βίας αλλά και με αθλητικούς χώρους, ότι δηλαδή συγκεκριμένες ομάδες ακραίων ιδεολογιών προσπαθούν να στρατολογήσουν μέλη ή να δημιουργήσουν κύκλους συμπαθούντων μέσα από τον χώρο του αθλητισμού».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση