10ετές ομόλογο: Σήμερα η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για το 2022

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εγγραφές για το 10ετές ομόλογο με το οποίο γίνεται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή χθες σε έξι τράπεζες – Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale – να «τρέξουν» τη διαδικασία της έκδοσης, με τον στόχο άντλησης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να τοποθετείται στα 3-3,5 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα – όπως και στο σύνολο των ομολόγων διεθνώς –, και οι οποίες φρέναραν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές νωρίτερα στο έτος, δεν ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, όσο οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν περίπου το 3% που είναι το μέσο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους των θεσμών.

Άλλωστε και οι διεθνείς οίκοι έχουν προβλέψει πως το 2022 θα είναι ένα έτος αύξησης του κόστους δανεισμού διεθνώς, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και της «στροφής» της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό το απέδειξαν και οι πρόσφατες έξοδοι της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν «τσιμπημένο» επιτόκιο. Παράλληλα, όπως έδειξαν και οι πρώτες εκδόσεις του έτους πολλών χωρών, τα βιβλία προσφορών μπορεί να είναι μικρότερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η ζήτηση παραμένει αρκετά ισχυρή.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του τίτλου της πρώτης «εξόδου», ένα νέο 10ετές ομόλογο αποτελεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένα τυπικό και «ασφαλές» άνοιγμα της αυλαίας για το έτος, κάτι που ο ΟΔΔΗΧ συνήθως ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη διάρκεια, άλλωστε, προέβλεπαν ότι θα επιλέξει η Ελλάδα για το ντεμπούτο της οι αναλυτές της Citigroup, της J.P. Morgan, της Danske Bank και της DZ Bank.

Το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021, με λήξη τον Ιούνιο του 2031, είχε απόδοση 0,807%, η οποία και αποτέλεσε το ιστορικό χαμηλό και κουπόνι 0,75%, με το reopening του τίτλου το καλοκαίρι να οδηγεί σε απόδοση 0,88%.

Με την απόδοσή του χθες να διαμορφώνεται στο 1,63%, το νέο 10ετές (διάρκειας 10,5 ετών, καθώς η λήξη του είναι τον Ιούνιο του 2032) θα εκδοθεί με υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η απόδοση του νέου 10ετούς θα κινηθεί περίπου στις 130 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap και, συν το premium της νέας έκδοσης, θα έχει τελική απόδοση γύρω στο 1,75% με 1,8%.

www.ertnews.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση