«Ανθρώπων έργα» από τη Τζωρτζίνα Αρμακόλα

Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, 10682 Αθήνα www.namuseum.gr) θα διαρκέσει η έκθεση εικαστικών «Ανθρώπων Έργα» της Τζωρτζίνα Αρμακόλα. Η είσοδος είναι δωρεάν. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 08:00-20:00, Τρίτη 13:00-20:00.

«Η ζωγραφική της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, βαθιά ανθρωποκεντρική, όχι απλώς εξαιτίας της θεματολογίας της ‒η οποία άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο της παγκόσμιας τέχνης, πορτρέτα και συμπλέγματα‒ αλλά επειδή διεισδύει στη μοναδικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και μας καλεί τελικά να αποδεχθούμε την αδυναμία της ανθρώπινης οντότητας.

Η Αρμακόλα, χρησιμοποιώντας λιτά εκφραστικά μέσα, αδρές γραμμές και συγγενείς χρωματικούς τόνους, κατορθώνει ανεπιτήδευτα να δομήσει μορφές σάρκινες, πάσχουσες, σπαρακτικές. Τα έργα της, με έντονη την αίσθηση της υλικότητας αλλά απογυμνωμένα από κάθε τι πομπώδες και περιττό, διαμορφώνονται μέσα από μία διαδικασία προσωπικής και καλλιτεχνικής κάθαρσης.

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής τους, κατασπαραγμένες από τη φθαρτότητα της ύλης. Φέρουν βιώματα, μνήμες και στοχασμούς, αγωνιούν για τη θέση τους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Και είναι μάλλον περισσότερο σε εκείνες τις μορφές που απεικονίζονται σε ζεύγη παρά στα μεμονωμένα πορτρέτα, όπου αποτυπώνεται η αίσθηση της βαθύτερης μοναξιάς».

Μαρία Γιαννοπούλου Δρ αρχαιολόγος

H Τζωρτζίνα Αρμακόλα γεννήθηκε το 1975 και κατάγεται από την Τήνο. Παρακολούθησε το εικαστικό εργαστήρι Δήμου Τήνου (1985-1990) με δάσκαλο τον ζωγράφο Παναγιώτη Μεταξά. Επίσης το 1992 σπούδασε ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο στο εργαστήρι του Βρασίδα Βλαχόπουλου.

Απόφοιτος του Προπαρασκευαστικού & Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (1999-2002). Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές στη Φλωρεντία, στο Κέιμπριτζ, στη Βιέννη, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στην Κολωνία.

Εργάστηκε με τον ζωγράφο Ιωσήφ Χατζηπαυλή. Από το 2017 έως το 2021 δέχεται συμβουλευτική διδασκαλία από τον εικαστικό Αλέκο Κυραρίνη.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Μύκονο.

Ατομικές εκθέσεις
2021 Café Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αθήνα
2021 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος
2019 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος
2017 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος
2017 «openoeuvre», δημοτικό σχολείο Αρνάδου, Τήνος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου (επιμέλεια Θέμης Ροδαμίτης).
2013 Art Café «Μποτίλια στο Πέλαγο», Πρέβεζα

Ομαδικές εκθέσεις
2020 Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (επιμέλεια Μαρίνα Πετρή)
2010 «75 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης». Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα
2008 «Αντιπαραθέσεις στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη», Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος (επιμέλεια Μιχάλης Ρωμανός)
2008 Athens Fine Arts Festival «Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό ‒ Νέοι δημιουργοί» υπουργείο Εξωτερικών (επιμέλεια Μιχάλης Ρωμανός).

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος