Τ. Χατζηβασιλείου για το προσφυγικό: Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το άχθος για ολόκληρη την Ευρώπη (video)

«Η εξέλιξη στο Αφγανιστάν σηματοδοτεί μια γεωπολιτική αναμπουμπούλα σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι μπορεί αυτή η χώρα να είναι στη μέση της κεντρικής Ασίας, αλλά οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί γύρω από αυτήν επηρεάζουν το παγκόσμιο σύστημα ισορροπίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Τάσος Χατζηβασιλείου, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ειδικότερα των ΗΠΑ ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πώς επιβεβαιώνει ότι «η Δύση δεν κατάφερε να φέρει σταθερότητα, ειρήνη και τον εκδημοκρατισμό σε αυτή τη μακρινή χάρα της Ασίας αλλά, από την άλλη, δείχνει και την επιλογή του κ. Μπάιντεν να μιλήσει στο εσωτερικό ακροατήριο και να εξηγήσει ότι η πραγματικότητα τον ώθησε σε αυτή την απόφαση».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ τόνισε ότι η επώδυνη αυτή αποχώρηση «δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η Αμερική έχει υποστεί μια ήττα ή ότι χάνει την παντοδυναμία της».

Όπως εξήγησε ο διεθνολόγος, «η διεθνής κοινότητα, με τις ΗΠΑ στο επίκεντρο, πρέπει να εξασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν, την επόμενη ημέρα, δεν θα γίνει άντρο τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Αυτός είναι ο κίνδυνος».

Η Ελλάδα μπορεί να προφυλάσσει τα σύνορά της αποτελεσματικά – Δεν θα ξαναζήσουμε σκηνές του 2015

Σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση και το πώς σκοπεύει η Ευρώπη και η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτό το φλέγον ζήτημα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια ότι μπορεί να προφυλάσσει τα σύνορά της αποτελεσματικά. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Σήμερα, όμως, η Ελλάδα επιβεβαιώνει -γι άλλη μια φορά- ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε εικόνες του 2015. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ανεξέλεγκτες ροές στα σύνορα μας, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Αιγαίου. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει το άχθος για ολόκληρη την Ευρώπη».

Kαι όπως έσπευσε να διευκρινίσει, «ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι έχει περισσευμα καρδιάς και έχει στηρίξει ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρεθεί σε ανάγκη. Όσοι Αφγανοί προφανώς εντάσσονται στο διεθνές δίκαιο και δικαιούνται διευθνούς προστασίας, προφανώς θα λάβουν την αντίστοιχη στήριξη από κάθε χώρα. Αυτό, όμως, ουδεμία σχέση έχει με τις ανεξέλεγκτες καραβιές ανθρώπων που είχαμε πριν από πέντε και έξι χρόνια».

Η Ευρώπη καθυστέρησε

Επικριτικός ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου και όσον αφορά την στάση που κράτησε η ΕΕ. «Η Ευρώπη καθυστέρησε. Ας μη γελιόμαστε χρειάζεται άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μια πρόταση στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή. Χρειάζεται να στηριχθούν άμεσα, οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, γιατί θα μπορούσαν εκείνες να φιλοξενήσουν προσωρινά τους δυνητικούς πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να μη φύγουν πολύ μακριά από τις εστίες τους. Αυτή είναι η πρόταση της Ελλάδας και προσδοκούμε από την Ευρώπη να καταλάβει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου από εδώ και πέρα».

 

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση