Επικουρική Ασφάλιση: Το ν/σ στη Βουλή εν μέσω αντιπαράθεσης (video)

Tο νομοσχέδιο της επικουρικής ασφάλισης ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Μετά τις εισηγήσεις η Ολομέλεια ψήφισε και τελικά απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς υπερψηφίστηκε μόνο από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τυφλή κριτική και διαστρέβλωση της πραγματικότητας τονίζοντας ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση ακολουθούν τις αποφάσεις του ΣτΕ και του ελεγκτικού συνεδρίου, βάσει των οποίων ο πάροχος επικουρικής ασφάλισης παραμένει δημόσιος και η κυβέρνηση με βάση το σύνταγμα μπορεί να εφαρμόσει το όποιο σύστημα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με βάση τις αναλογιστικές μελέτες έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και η επάρκεια παροχών. Η συζήτηση συνεχίζεται.

Σχετικά με το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι στο κείμενο του αιτήματος υποστηρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι σε αντίθεση του συνταγματικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης όπου ορίζει πως το κράτος οφείλει «να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ορίζει ο νόμος» (αρ. 22παρ.5), καθώς και σε αντίθεση με τις υπ`αριθ. 2287/2015 και 1889/2019 αποφάσεις της Ολομέλειάς του ΣτΕ που έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση