Ομόλογα – Προσφορές 14 δισ. ευρώ για τα 5ετή και 30ετή

Υψηλή προσφορά που ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ εκδηλώνεται για την επανέκδοση των 5ετών και 30ετών ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου.

Η προσφορά για τα 5ετή ομόλογα ξεπερνά τα 6,6 δισ. ευρώ και για τα 30ετή κυμαίνεται άνω των 7,3 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, το βιβλίο προσφορών άνοιξε, με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 43 μονάδες βάσης ή 0,1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 5ετούς τίτλου και Mid Swap +145 μονάδες βάσης ή απόδοση 1,75% για το 30ετές.

Τη νέα έκδοση έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Είναι η πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021. Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία.

Για παράδειγμα, όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

-Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

-Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

-Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

– Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές – παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία – στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP – και τις επεκτάσεις του – που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση