Δ. Τζανακόπουλος στο Πρώτο: Κανένα περιθώριο συναίνεσης με τον κ. Μητσοτάκη – Πολιτικό “κόλπο” η πρόταση στον Αποστολάκη (audio)

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης με τον κ. Μητσοτάκη. Υλοποιεί μια ακραία νεοφιλελεύθερη, ταξική και ακροδεξιά  πολιτική η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας, πράγμα που αποτυπώνεται και στις επιλογές που κάνει στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι ένας επικίνδυνος πολιτικός».

Αυτό  τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, με αιχμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την άρνηση  του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η πρόταση προς τον κ. Αποστολάκη δεν αποτυπώνει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνεννόηση για ένα ζήτημα που υπερβαίνει τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές. «Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συνεννόησης, αντίθετα είχαμε ένα κόλπο, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να επιχειρήσει κανενός είδους πολιτική, στρατηγική, επιχειρησιακή συνεννόηση για το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει δυο προϋποθέσεις (ανεξάρτητο υπουργείο και διακομματική συναίνεση). «Δεν έγινε καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να βρεθούν συγκεκριμένες στρατηγικές συμφωνίες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, αλλά αντιθέτως συνεννόηση για τον κ. Μητσοτάκη ήταν να ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση 5 λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού», σημείωσε.

Μίλησε για «πολιτικό επικοινωνιακό κόλπο» και «παγίδα που έστησε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Αποστολάκη και η οποία γύρισε μπούμερανγκ». «Φάνηκε ότι παρά το λιβάνισμα για την επιτελική και τη διαχειριστική του ικανότητα, ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός ούτε έναν ανασχηματισμό να κάνει. Πρέπει να διαχειριστεί τα “απόνερα” αυτής της τεράστιας πολιτικής κρίσης την οποία δημιούργησε ο ίδιος με αποκλειστική του ευθύνη», επισήμανε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τεράστιο πολιτικό φιάσκο, αποτυχημένη επιχείρηση αποστασίας και πολιτικής εξαγοράς, η οποία συνάδει και με την πολιτική παράδοση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πολιτική, ως αλαζονικό παιχνίδι τεχνασμάτων». «Κατέρρευσε», όπως είπε, «μια αγιοποιημένη εικόνας από τα ΜΜΕ για τις πολιτικές ικανότητες και δυνατότητες του πρωθυπουργού».

«Δεν πέρναγε από κανενός το μυαλό ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορούσε να φτάσει σε αυτό το ύστατο σημείο κατάπτωσης, ώστε να επιχειρήσει να ανακοινώσει την υπουργοποίηση ενός ανθρώπου με ψέματα, με κοροϊδία και επιχειρώντας να τον ξεγελάσει ως προς τις προϋποθέσεις που είχε θέσει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ορρωδεί προ ουδενός», υπογράμμισε.

«Αμηχανία πρέπει να προκαλεί το ύστατο σημείο κατάπτωσης στο οποίο έχει πέσει ο πρωθυπουργός Πρόκειται για πρωτοφανή πράγματα, τα οποία αποτυπώνουν με καθαρό τρόπο τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα και την εξαιρετικά προβληματική ηθική ποιότητα του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τους λόγους της διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις, και κυρίως συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και επί του προσώπου, και αφού έχουν ικανοποιηθεί «άλλες πολιτικές, στρατηγικές, και επιχειρησιακές προϋποθέσεις». «Και τούτο προϋποθέτει συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η οποία ούτε έγινε, ούτε πρόκειται να γίνει γιατί ο κ. Μητσοτάκης το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να κάνει πολιτικά κόλπα, τεχνάσματα. Δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική ουσία και η Πολιτική Προστασία», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος μίλησε για «επιτελικό εξευτελισμό, τραγέλαφο και ακροδεξιό κατήφορο», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη. «Είναι θλιβερό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και δίνει το πολιτικό στίγμα του ανασχηματισμού η  τοποθέτηση στο υπουργείο Υγείας του κ. Πλεύρη, ο οποίος είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τις ακροδεξιές του απόψεις και έχει προβεί σε απίστευτες ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και αντισημιτικές δηλώσεις», σημείωσε.

«Τρεις ακροδεξιοί βουλευτές με αδιανόητες πολιτικές διαδρομές, είναι πλέον κορυφαία υπουργικά στελέχη. Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνουν την τριάδα της σκληρής ακροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή είναι χαρακτηριστική « της διαρκούς ακροδεξιάς μετατόπισης στην οποία ο κ. Μητσοτάκης επενδύει για λόγους συνοχής της ΝΔ, η οποία μετατρέπεται σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού».

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση