ΟΗΕ: Πιο συχνές και δαπανηρές οι καιρικές καταστροφές αλλά λιγότερο θανατηφόρες

Οι καιρικές καταστροφές πλήττουν τον κόσμο τέσσερις έως πέντε φορές πιο συχνά και προκαλούν επτά φορές περισσότερες ζημιές σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, αναφέρει σε έκθεσή της, η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι καταστροφές αυτές σκοτώνουν πολύ λιγότερους ανθρώπους.

Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, σκότωναν κατά μέσο όρο περίπου 170 ανθρώπους την ημέρα παγκοσμίως. Στη δεκαετία του 2010, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 40 ανά ημέρα, ανέφερε σήμερα, (01/09) ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, σε έκθεσή του, η οποία εξετάζει περισσότερες από 11.000 καιρικές καταστροφές που συνέβησαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Η έκθεση έρχεται κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού όπου σημειώθηκαν πολλές φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πλήττονται ταυτόχρονα από τον ισχυρό τυφώνα Άιντα και μια σειρά από πυρκαγιές που επιδεινώθηκαν από την ξηρασία.

Στη δεκαετία του 1970, ο κόσμος είχε κατά μέσο όρο περίπου 711 καιρικές καταστροφές το χρόνο, αλλά από το 2000 έως το 2009 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 3.536 το χρόνο ή σχεδόν 10 την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών στο Βέλγιο. Ο μέσος αριθμός των ετήσιων καταστροφών μειώθηκε λίγο τη δεκαετία του 2010, σε 3.165, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι περισσότεροι θάνατοι και ζημιές κατά τη διάρκεια 50 ετών καιρικών καταστροφών, προήλθαν από καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία.

Πάνω από το 90% των περισσότερων από 2 εκατομμύρια θανάτων σημειώθηκε σε χώρες που ο ΟΗΕ θεωρεί αναπτυσσόμενες, ενώ σχεδόν το 60% των οικονομικών ζημιών σημειώθηκε σε πλουσιότερες χώρες.

Τη δεκαετία του 1970, οι καιρικές καταστροφές κόστισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, στη δεκαετία του 2010.

Αυτό που προκαλεί τις καταστροφές είναι η αυξανόμενη συγκέντρωση ανθρώπων σε επικίνδυνες περιοχές, ακριβώς όπως η κλιματική αλλαγή καθιστά τις καιρικές καταστροφές ισχυρότερες και συχνότερες, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι έγκαιρες προειδοποιήσεις για τον καιρό και η ετοιμότητα μειώνουν τον αριθμό των νεκρών.

«Τα καλά νέα είναι ότι μαθαίνουμε πώς να ζούμε με τον κίνδυνο και να προστατεύουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε η Σούζαν Κάτερ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Κινδύνων και Τρωτότητας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούμε να παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις σχετικά με το πού τοποθετούμε τις υποδομές μας», είπε. «Τουλάχιστον όμως δεν χάνουμε ζωές, αλλά πράγματα».

Η Σαμάνθα Μοντάνο, καθηγήτρια διαχείρισης εκτάκτων αναγκών στη Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του βιβλίου «Disasterology», ανησυχεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να σταματήσει να μειώνεται εξαιτίας της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής που πλήττει ιδιαίτερα τα φτωχότερα έθνη.

«Η ανισότητα στην μείωση των θανάτων από καταστροφές προκαλεί τεράστια ανησυχία», δήλωσε. «Η μείωση των θανάτων τις τελευταίες δεκαετίες δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει, εκτός αν συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές τις προσπάθειες».

Ο τυφώνας Άιντα προκάλεσε σοβαρές ζημιές, αλλά λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από ό,τι οι προηγούμενοι μεγάλοι τυφώνες, πρόσθεσε η Κάτερ. Φέτος, είπε η επιστήμονας, οι καιρικές καταστροφές «φαίνεται να έρχονται κάθε δύο εβδομάδες», με τον τυφώνα Άιντα, τις πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία, την Κίνα και το Τενεσί.

«Ο αριθμός των ακραίων καιρικών, κλιματικών και υδάτινων φαινομένων αυξάνεται και θα γίνει πιο συχνός και σοβαρός σε πολλά μέρη του κόσμου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πετέρι Τάαλας.

ΠΗΓΗ: L.A. Times

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη